Nová generace hodinek Fénix 8 a Epix 3: Garmin s uvedením nijak nespěchá, letos se jich ale dočkáme

9.5.2024
Před rokem Garmin uvedl mezigeneraci hodinek Fénix 7 Pro a Epix Pro, původní modely jsou pak na trhu od ledna 2022. Pomalu tedy nastává čas na generační obměnu. Kdy to ale bude? (doplněno)
Epix Pro

Hodinky Epix Pro jsou staré jen sedm měsíců. Nelze tedy čekat, že nová generace přijde dříve než před prázdninami 2024


Krátce po uvedení řady Fénix 7 Pro a Epix Pro jsem se na základě harmonogramu uvádění nových generací Fénixů pokusil predikovat, kdy se objeví Fénix 8 - a komplentárně také Epix 3. V té době se totiž množily dotazy, jestli má cenu mezigeneraci F7/Epix kupovat a jestli se nevyplatí spíše počkat na zcela novou.

Červen nebo srpen

Tehdy mi celkem jednoznačně vyšlo, že Garmin uvede tyto modely buď v srpnu tohoto roku (2024), nebo v červnu - tedy o dva měsíce dříve. Když se totiž podíváte na data představení novinek v historii, uvidíte určité schéma:

  • Fénix – 10. července 2012
  • Fénix 2 – 20. února 2014
  • Fénix 3 – 5. ledna 2015
  • Fénix 3 HR – 5. ledna 2016
  • Fénix Chronos - 25. srpna 2016 (luxusní verze F3)
  • Fénix 5 – 4. ledna 2017
  • Fénix 5 Plus – 18. června 2018
  • Fénix 6 – 29. srpna 2019
  • Fénix 6 Solar - 8. července 2022 (model 6X už měl solár dříve)
  • Fénix 7/Epix – 18. ledna 2022
  • Fénix 7 Pro/Epix Pro - 31. května 2023
  • Fénix 8/Epix 3 – srpen 2024 (druhou možností je červen)

Tip: Hodinky Fénix 8 a Epix 3 dorazí až příští rok. Lze dokonce odhadnout, který měsíc. Vyplatí se počkat?

Řada Fénix 6 sice neměla mezigeneraci, ale v létě roku 2020 se přidaly modely se solárním nabíjením - Fénix 6/6S Pro Solar, které doplnily hodinky Fénix 6X Pro Solar. (V době Covidu nemělo smysl uvádět novinky, navíc vázly dodavatelské vztahy.) Je tedy patrno, že Garmin dodržuje model tick-tock (resp. tik-tak) - uvede novou generaci a tu pak o rok (případně rok a půl) později doplní více či méně vylepšeným modelem Plus/Pro/Solar/HR aj.

Moji domněnku potvrzuje i článek DC Rainmakera, který udělal naprosto stejnou analýzu a došel ke stejnému závěru: tedy že Fénix 8 a Epix budou uvedeny buď v červnu, nebo (pravděpodobněji) v srpnu. Pokud jste tedy doteď ještě neupgradovali na sedmou generaci Fénixů a nutně nepotřebujete nové hodinky, tak už to asi tu chvíli vydržíte. Zatím (začátek května) jsem však nenarazil na žádné úniky, takže počítám spíše se srpnovým termínem. Garmin nás však může překvapit...

Nepřehlédněte srovnání Fénix 7X Pro a Epix Pro 51 mm:

 

Co nám Garmin přichystá?

Je možné, že tyto modely už budou mít nabíjecí konektor USB-C, který vyžaduje Evropská unie po elektronických zařízeních, samozřejmě delší výdrž a já doufám, že dojde konečně ke změně designu, aby hodinky nebyly stále stejné. Sice se mi líbí jejich outdoorový design (více než vzhled Forerunnerů), ale už je notně okoukaný - vždyť Fénixy vypadají plus minus stejně už od řady F3. 

Také bych si přál větší displej - u modelu Epix Pro 51 mm a Fénix 7X Pro je dostatek místa pro 1,5", u Fénix 7/Epix Pro 47 mm pak pro 1,4" a u nejmenších Fénix 7S/Epix Pro 42mm pak pro 1,3". Stačí se podívat na Venu 3, které v lunetě o průměru 45 mm mají stejný displej jako velké Epixy/Fénixy. Tam má současná generace velké rezervy.

Případně stejně velké displeje jako nyní, ale o kousek kompaktnější tělo hodinek - to se týká především největšího a středního modelu. Fénix 7S a Epix Pro 42 mm už menší asi být nemohou, uškodilo by to ergonomii ovládání. Líbilo by se mi také, kdyby Garmin uvedl model bez safíru a soláru, jako tomu bylo v původní řadě Fénix 7; ale to je asi jen moje zbožné přání. 

Čtěte dále: Zápisky bloggera (12): Safír, titan, solár, dotyk. Marketingová zaklínadla aneb Čím víc pruhů, tím víc Garmin

Faktem ale je, že od uvedení na trh dostaly hodinky Fénix 7 a Epix takovou nadílku funkcí, a stále jsou uváděny nové (aktuálně Garmin Messenger či ztráta telefonu), že si moc nedokážu představit, s jakou „bombou“ by musela nová generaci přijít, aby to donutilo současné majitele F7/Epix přejít na novou generaci. Napadá mě snad jen LTE, aby se dalo běhat i bez mobilu. 

Tip: Kompletní přehled: Všechny funkce, které hodinky Fénix 7 a Epix získaly od uvedení na trh. A že jich je...

Bude Enduro 3?

Velký otazník se vznáší nad řadou Enduro. Aktuální model je v podstatě jen Fénix 7X s delší výdrží. Už ale F7X (a Epixy Pro 51 Pro) mají výdrž naprosto parádní, takže si nejsem jist, zda tu místo pro tento model vůbec je. Navíc kdo chce optiku páté generace či vylepšený displej MIP, půjde aktuálně po modelu F7X Pro. Pokud přece jen přijde Enduro 3, pak bude muset nabídnou něco víc než jen krapet delší výdrž.

Tip: Garmin postupně aktualizuje modely odvozené od Fénix 7 Pro a Epix Pro. Přijde řada i na Enduro 2?

Pokud se na ale dívám selským rozumem, tak mi třetí generace Enduro nedává smysl - Fénix 8 přijde jistě s prodlouženou výdrží a už ta současná u F7X Pro mi přijde naprosto parádní. A kdo chce fakt nekonečnou výdrž, tak si může pořídit hodinky Instinct 2X, které jsou na tomu ještě lépe a se solárem vydrží opravdu věčně. 

Čtěte dále: Hodinky Instinct 2X s nekonečnou výdrží: Na slunci se aktivně dobíjí a během pár dnů klidně do plna


Diskuse k článku (53)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

LTE by bylo fakt killer feature a za to bych asi pustil dost penez zilou. Moznost sportovat bez telefonu je sen.
Vaše jméno, přezdívka: 
lel

Mně taky LTE dává smysl. A pokud bude Garmin co k čemu, nabídne jak variantu s LTE, která bude dražší, tak bez LTE, která bude levnější.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

EKG je jiz F7 Pro pokud obejdete geo blokaci. Osobne by se mi libilo LTE a konecne indukcni nabijeni s Qi2 standardem. Je fajn, ze Garmin musel prejit na rocni inovacni cyklus kvuli konkurenci. Jinak by prodaval stale "stejne" hodinky s jinym jmenem a barvou :D.
Vaše jméno, přezdívka: 
Martin

Indukční nabíjení je zrovna věc, co není třeba - kabelem dobije člověk rychleji. Navíc by to šlo jen u modelů, co nemají kovová záda - a to zrovna Fénixy a Epixy jsou.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

K vylepšení F8, v komentářích tu zaznělo, že už moc není co vylepšovat. Já osobně vidim prostor v integraci EKG a vylepšení Elevate snímače, protože stále se mi zdá, že měření tepovky oproti konkurenci pokulhává... váš názor ?
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.


Optika nikdy nebude tak dobrá jako hruďák; já mám optiku jen jako nouzovku, v 99 % používám hrudní pás. Jako killer funkci bych viděl LTE.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Přesnost a kvalitu hruďáku nerozporuji, to je bez diskuzí...ALE proč u Applu to jde, proč má Apple + - minimální odchylky od hruďáku, tak už to prostě použitelný je! To je Garmin takovej zelenáč, že to neumí vyladit. Proč proboha LTE ? Jasný používám Garmin hodinky pouze na sport, proč tam proboha budu cpát internet ? K čemu ? Nemám propojené s mobilem, kdybych chtěl pracovat s telefonem na hodinkách, jdu do Apple....
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

LTE není kvůli internetu, ale kvůli možnosti být na příjmu bez mobilu - už jen kvůli zavolání pomoci. Tak to funguje u Forerunneru 945 LTE - hodinky nemají internet, neumí volat, ale umí poslat a přijmout zprávu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

LTE...Nemůžu si pomoct, za mě naprostá zbytečnost bez špetky smyslu, zase cpát do tak už hodně malých hodinek fičuru, kterou hravě zastoupí telefon ..a tím snížit výdrž, zvýší váhu a ten čip asi taky zabere nějaké místo. Pokud budu moct, určitě bych si vy bral ty hodinky bez LTE. Vy jezdíte na kole nebo za sportem bez telefonu ? Kolik takových lidí je... To máte asi tak, jako když si vyberete tablet bez SIM a se SIM slotem, takto to beru já.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Samozrejme bych bez telefonu jezdil, kdyby hodinky mely LTE a mohl jsem si zavolat pomoc. Nestojim o tom si rozsekat telefon v bikeparku, na ultratrailech apod... No a vas komentar o behani s ledvinkou je uz jenom usmevny. Jasne pujdu na zavody / useky honit vteriny s ledvinkou na pase.
Vaše jméno, přezdívka: 
lel

Znám spoustu lidí, co by rádi běhali bez telefonu, protože je velký a obtěžuje. Na kole není problém, dám si telefon do zadní kapsy nebo batohu. Ale běhat s telefonem? To fakt ne... Velmi obtěžující, zvlášť s dnešními modely 6,5" a hmotnosti 200g+ LTE navíc nemusí výdrž snižovat, stejně jako hudbu si jej člověk zapne jen na aktivitu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jasný, já jsem přesvědčenej a v mém okolí je plno lidí, co si velké pádla nekupují a mobil je prostě nutnost. Prodávají se praktické ploché ledvinky na pás. Beru, že já nejsem prostě cílovka. Za mě odeslání nějaké nouzové smsky jednou za život a to možná prostě edává smysl. A z 95% LTE v hodinkách nevyužijete :)
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Za mě by se LTE Hodilo, i kdyby mělo být většinu času vypnuté. Už jen pro rychlou komunikaci pomocí Garmin Messengeru a již zmíněné nouzové volání.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Ukaž mi malej mobil, co mi nebude vadit při běhu :-) Jedině iPhone 13 mini, ale ten už skončil a náhrada není. Všechno ostatní je 6" a výš.
Vaše jméno, přezdívka: 
Sedan

Iphone 13,14,15 všechny jsou ok do ledviny na pás necitíš. A teď zpátky k pointě, opravdu je LTE ten must have ? víme, že ne! Chceme kvalitnější snímání sport aktivit, větší výdrž aby hodinky fingovali tak, jak bylo původně zamýšleno. LTE je totální úkrok revoluce v hodinkách. Chtějme lepší čitelnost dispkejů, výdrž vyladění, ne krávovinu co pokreje telefon u ořenosu WIfi/ bluetooth
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Moc to řešíte. Pokud LTE bude, tak Garmin nabídne variantu bez LTE a s LTE - tak jako u FR 945/945 LTE. Čili není důvod to vůbec řešit.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Presne tak, kdyz si chci byt jisty, ze mam presny data, beru hrudak.
Vaše jméno, přezdívka: 
Miras

Ja vidim v moznostech F8/Epix 3 minimalne nasledujici vylepseni: - podpora LTE - lepsi displej (mensi okraje) - lepsi opticky senzor - vyssi kapacita baterie - mensi rozmery a hmotnost (treba ve srovnni s Polar Grit 2 Pro, ktery je rozmery a hmotnosti mnohem prijemnejsi) - lepsi mereni spanku A mozna jeste podpora satelitni komunikace pro prijem i odesilani zprav, pro hodinky tohoto typu by to bylo jako delane.
Vaše jméno, přezdívka: 
miras

Jen doufám, že bude na výběr varianta F8 v titanu bez safíru a pokud možno i bez soláru a dotyku. Dokud jsem na vlastní oči neviděl rozdíl v čitelnosti mezi F6 a safírovými F7 pro, nevěřil bych, že je to takový rozdíl. A to jsem zároveň porovnával s FR45, ty jsou z barevných MIP, které jsem zkoušel, znatelně nejčitelnější. Jenže toto přání asi Garmin nevyslyší. Vypadá to na F6 forever :-).
Vaše jméno, přezdívka: 
Jiří V.

Presne tak....moje slova!!! Naco su mi hodinky ked ani zakladnu funkciu nedokazu poriadne plnit - ukazat dobre citatelne cas lebo vsade uz Garmin pcha ten Sapphire sklo :-(
Vaše jméno, přezdívka: 
PeterSk

No, mám to stejně, F6X byly v tomto ohledu naprosto parádní. Mám teď F7X Pro v safíru a docela trpím, zejména v zimě či za podmračeného počasí, kdy se displej leskne jako psí kulky.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Preto moja otazka je ...proste ci to uzvatelom vovec nerekaza?! Mne osobne strasne a F7X Pro som mal na ruke 2 dni a isli okamzite prec. To sa jednoducho nedalo fungovať ! Takze znocu to iste ...uzivatelom to vovec neprekaza ze tie skla nie su citatelne ??!!
Vaše jméno, přezdívka: 
Peter SK

Asi překáží, ale zvyknou si. Já mám Epixy v safíru dva a půl roku a F7X Pro v safíru skoro rok a vadí mi to neustále...Nejlépe jsou na tom fakt staré F6X, co jsem měl, nebo FR 955 bez soláru.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Myslím, že je to zbytečně brzo, aktuální verze Pro jsou super vybavený a nevidím jediný důvod, proč bych měl přecházet. Funkce se dají vždy doplňovat. Jediný, co by mohlo lidi přesvědčit, je jiný hardware - velikost a výdrž.
Vaše jméno, přezdívka: 
Matěj

Ty mozna nevidis duvod, ale ja mam puvodni epixy bez pro jiz 2.5 roku, takze bych upgrade uvital.
Vaše jméno, přezdívka: 
miras

Jest tak, pro majitele Pro verzí to asi nebude, ale starší modely by si už upgrade zasloužily.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Osobně nechápu ten rychlý sled moselů.A to zas bude inzeratů typu slouzili dobre ale prechazim na nove....No co budou se dobre nakupovat starsi modely, az umrou me F3, ktere drzi uz hafo ket a doufam ze vydrzi.Jinak k disignu, rada Fenix je prave krasna svym stylem, proc to menit I k obleku jdou.
Vaše jméno, přezdívka: 
Jiří

Mně se Fénix 7X Pro líbí, mám v černé a vypadají super. Mohly by být lehčí, ale to by musel Garmin do plastu a to by asi neprošlo.
Vaše jméno, přezdívka: 
Sedan

Fénix 3 už je fakt za zenitem, ale třeba Fénix 5 bych ještě asi zvládl používat :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Matěj

Zdravím všechny chtěl bych si pořídit Garmin fenix 7 pro saphir solár Titan. Cenovká kolem 24 tis. A chtěl jsem se optat jaký je rozdíl Mezi stejným typem hodinek akorát že jsou černý. Díky za odpověď.
Vaše jméno, přezdívka: 
Martin

Barevná varianta se liší jen v barvě. Jinak Fénix 7 Pro Sapphire se teď dá koupit za nějakých 20 tisíc.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Enduro 3 budou zbytečný, už teď Fénix 7X s výdrží bohatě stačí. A když náhodou dojde šťáva, není problém mít sebou powerbanku, ta moje dobije hodinky cca 10×.
Vaše jméno, přezdívka: 
Jerry

Zajímalo by mě o kolik ještě klesnou ceny fenixu a epixu pro před uvedením na trh techto nových modelů.Uz teď před Vánocemi to byl mazec. Některé modely 47 mm klidně o 5-6 tisíc. Chci si pořídit hodinky na narozeniny v únoru. Už se mi nechce déle čekat. Buď Fenix nebo epix pro ve verzi 42 mm. Doteď jsem měl protřelý Casio. Vydržely úplně vše. Proto chci safír. Nebo zapuštěné sklo, ale 965 bohužel, i když se mi líbí...
Vaše jméno, přezdívka: 
Adam

Nemyslím si, že to půjde níž ještě o víc; teď jsou imho ceny na maximu. Tedy na minimu. Pokud safír, tak bych šel spíš do Epixů, Fénixy se safírem jsou hůř čitelné.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Prd, mám Epix Gen2 Sapphire Titanium už přes 4 měsíce a čitelnost naprosto skvělá. Nenašel jsem zatím situaci, kdy bych něco na displeji nepřečetl a musel jej třeba stínit nebo tak. Fénixy jsou za mě díky displeji už jen pro lidi typu "LP deska je nejlepší", jinak za mě nemají smysl.
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel

No popravdě nejsem z generace LP desek , ale MIP displej při zaměření na sporty kolo, běh , běžky mi dává stále větší smysl , je mi úplně fuk že to v kanclu nevypadá tak cool jako rozsvícené amoled epixy a když jedu na 3 dny na biky do alp a celý den naviguji na řidítkách .. nedovedu si to moc s amoledem představit ( jak s výdrží baterie tak s čitelností )
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek

Když jsem byl před léty na 4 dny v Alpách, vydržely mi Fénix 6X Pro Solar celou dobu bez nabíječky. A F7X jsou na tom ještě výrazně lépe. Jen by se nemusely tak lesknout.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Ja jsem byl s Epixy na 14ti dennim treku v Tadzikistanu a bez problemu, proste jsem je kazdy vecer hodil na powerbanku a bylo po problemu, s citelnosti taky absolutne zadnej problem. Jinak jsem v kanclu, mam Epixy, ale displej se mi zapina na gesto, takze nikde nic nesviti a troufam si rici, ze takto to ma vetsina uzivatelu Epixu. A co se tyce vydrze, tak verze Epix Pro 51 mm uz ma tak velkou vydrz na baterku, ze se to vyrovna Fenixum. Trofnu si rict, ze podobnou vydrz budou mit Epix 3 v mensim provedeni. Trend je jasne dany, era MIP displeje konci, max pristi posledni rada Fenixu.
Vaše jméno, přezdívka: 
miras

Z wow efektu amoledu taky někteří vystřízliví. Kdo má hodinky převážně na sport tak MIP je jasná volba. Jednoduše hodinky jasně září, když do nich pere sluníčko a není potřeba žádného podsvícení. Navíc data a údaje odečteš za každé situace i jen periferně. Cukání zápěstím, patlání po displeji, vyplé hodinky :-D i ten Amoled vypadá mnohdy kolotočářsky. Každopádně jako uživatel instinktů jsem nejméně ohrožený druh. :-D Za mne Amoled na hodinkách je ble. :-P
Vaše jméno, přezdívka: 
Mi.

Ono to možná tak nakonec bude, MIP zůstane pro Instinct a Fénixy/Epixy budou jen s AMOLED :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Tady někdo nečte, co jsem napsal: "Pokud safír, tak bych šel spíš do Epixů, Fénixy se safírem jsou hůř čitelné." Kde píšu o tom, že Epixy se safírem nejsou čitelné?
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já se těším na nové Epixy, ne že by ty stávající nebyly v pohodě, ale chtěl bych stejný displej jako mají Epixy 51 mm, ale v menším těle. Něco jako Forerunner 965, ale Epixy. Snad si rozumíme :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Sedan

Take se moc tesim na Epix 3 (ted mam puvodni verzi 47 mm), chtel bych: mensi lunetu/vetsi displej, vetsi vydrz baterie, plnou podporu LTE, novy opticky senzor, rychlejsi odezvy pri praci s mapami. A jeste kdyby k tomu bylo mocroLED displej, tak by to bylo vubec super:-). Ale na ten displej si asi pockame az do roku 2025:-(.
Vaše jméno, přezdívka: 
miras

Tož nevím, lidi mají od toho velké očekávaní... aby to umelo telefonovat, merit regeneraci nohou (jak Polar, nebo Sunto).... až po funkci prímotopu, když je v garáži zima ... :-). Lidi neblbnete, život je jen jeden. Co ušetríte, rozháží Vaši dedicové na dovolené v Dubaji. Utíkejte do obchodu a kupte si Fenix 7X Pro. Odložte si krabičku. Za rok je v pohode prodáte (s krabičkou mají vetší hodnotu) a prejdete plynle o rok na Vánoce na 8 ky ... 9 ... 10 ky....
Vaše jméno, přezdívka: 
Olin

Mám teď Fénix 6 a čekám na osmičky, když už jsem to vydržel až doteď, tak pro Fénix 7 nepoběžím :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Ferda

Taky sem mel Fenix 6X. Nafotil sem je v krabičce, dal na net a za 5 minut se prodali 6 500 Kč (07/2023). V akcii u tel. operátora sem vzal Fenix 7 X pro za 6 000 Kč + 500 Kč mesične 2 roky. A je to jiná liga....
Vaše jméno, přezdívka: 
Olin

Sorry, ale brát si hodinky na splátky je ta největší hloupost a ukázka finanční negramotnosti
Vaše jméno, přezdívka: 
G44

Z toho USB-C v hodinkách mám trochu obavu. Pravděpodobně by to byla nejporuchovější část hodinek, kvůli vodě a potu. Obyčejný Garmin konektor lze vysušit a otřít, aby nekorodovaly kontakty. Z USB-C maximálně vodu a pot vyfoukat nebo použít odolnější drahý kov. Jinak USB-C z vnitřního prostoru ubere docela dost místa. Jako za mě to nedává smysl. Pohodlí asi ano, ale jinak... A vůbec, vztahuje se tato bruselská inovace i na hodinky?
Vaše jméno, přezdívka: 
Jiří V.

Ještě si říkám, jestli u konektoru USB-C lze dodržet standardy vodotěsnosti. Ale to ukáže až čas.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Těžko říct. EU k tomu píše toto: By the end of 2024, all mobile phones, tablets and cameras sold in the EU will have to be equipped with a USB Type-C charging port. From spring 2026, the obligation will extend to laptops. Under the new rules, consumers will no longer need a different charger every time they purchase a new device, as they will be able to use one single charger for a whole range of small and medium-sized portable electronic devices. Regardless of their manufacturer, all new mobile phones, tablets, digital cameras, headphones and headsets, handheld videogame consoles and portable speakers, e-readers, keyboards, mice, portable navigation systems, earbuds and laptops that are rechargeable via a wired cable, operating with a power delivery of up to 100 Watts, will have to be equipped with a USB Type-C port. Hodinky tam explicitně zmíněné nejsou, ale je to jen tisková zpráva...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Stránky

Zpět na článek