Přehlídka top modelů hodinek: Epix Pro, Fénix 7X Pro, Fénix 6X, Epix, Instinct 2X a Forerunner 965

4.10.2023
Během posledního roku jsem měl na ruce řadu zajímavých hodinek, z nichž některé jsem poslal dál nebo vrátil, některé mi zůstaly. Každé z nich ve mně zanechaly výrazný dojem...
Hromada hodinek

Hodinky, které jsem testoval v první polovině letošního roku, nebo které jsem v té době vlastnil: Epix Pro 51 mm, Fénix 7X Pro, Fénix 6X Pro Solar, Epix (47 mm), Instinct 2X a Forerunner 965


Kromě výše uvedených modelů nesmím zapomenout ještě na Forerunner 265, Forrerunner 255 a Forerunner 955, Fénix 7 a 7S a Venu 2 a 2S, které jsem testoval v průběhu loňského roku. Každé hodinky jsou určeny pro jiné uživatele a pro různě velká zápěstí. Ovšem hodinky, co se mi podařilo dostat na společnou fotku, jsou v podstatě top modely ve svých řadách a určeny primárně pro muže - a tedy větší zápěstí. 

Musím říct, že při pohledu na tuto fotku, kterou jsem pořídil někdy v červnu tohoto roku, na mě dýchne nostalgie. Aktuálně (září 2023) si nechávám jen Fénix 7X Pro a Forerunner 965, zbytek už je pryč. Stýskat se mi bude zejména po Epixech, ale nechci držet více hodinek, než je třeba - Epixy jsou funkčně stejné jako Fénixy, na Fénixech 6X už nic nového neotestuji (i když ty hodinky považuji za nejlepší, co kdy Garmin poslal do světa), a Instincty 2X jsou skvělé, ale už by byly navíc.

Pojďme se tedy podívat na to, čím mě které hodinky zaujaly a čím na mě udělaly dojem. 

Fénix 7X Pro Sapphire Solar

Ještě na jaře nikdo moc nečekal, že Garmin letos uvede mezigeneraci řady Fénix 7 - řada Fénix 6 ji totiž také nedostala (na rozdíl od Fénix 5). Model Pro má nový optický snímač a přípravu na měření EKG plus pár funkčních novinek, které se postupně objevují i ve starších sedmičkách. Nově se objevila také řada Epix Pro ve všech velikostech, čehož jsem využil a dva největší modely obou řad srovnal.

Zatímco řada Fénix 6 se mi moc líbila, se sedmičkami mám problém - a to kvůli čitelnosti displeje, nové funkce se mi samozřejmě líbí a delší výdrž také. Displej byl hlavní důvod, proč jsem loni po pár měsících poslal dál jak Fénix 7, tak Fénix 7S. První hodinky měly Gorillu DX, druhé pak safír. S Gorillou to ještě celkem šlo, ale safír, solár a dotyk, to je fakt špatná kombinace.

Velká recenze Fénix 7X Pro:

Nicméně nakonec se jsem rozhodl si F7X Pro se safírem ponechat, a to pro jejich titanové tělo, které je o kus lehčí než ocel s Gorillou. A na safír si prostě zvykám. Letošní rok „dojedu“ v kombinaci F7X Pro a Forerunner 965 - abych měl i nějakého zástupce s AMOLED. 

Fénix 6X Pro Solar 

Naprosto zásadní a přelomový model Garminu. Poprvé se objevil v největších Fénixech displej o velikosti 1,4", poprvé hodinky dostaly solární nabíjení a hlavně získaly naprosto parádní výdrž - 60 hodin s GPS bylo do té doby (2019) nevídané. K tomu krycí sklo Gorilla Glass DX, které z velké části eliminuje protivné odlesky, a pořádná funkční výbava, která byla navíc v průběhu let ještě vylepšena. 

Velká recenze po třech letech 

Nutno říct, že k těmto hodinkám jsem získal jakýsi „vztah“. Dlouho jsem zvažoval, zda si je nenechat na památku, ale nakonec jsem je poslal dál - v šuplíku by se na něm jen prášilo a stejně bych je nenosil. Jen bych akorát vzpomínal na staré dobré časy, které se už nevrátí. Všechny model F7 Pro mají povinně dotyk i solární dobíjení - bez obojích se obejdu.

Tip: Labutí píseň pro Fénix 6X: Srovnání výdrže s Fénix 7X. Opravdu nastal čas pro upgrade na novou generaci?

 

Epix Pro 51 mm

Uvedením celé modelové řady Epix Pro se Epixy srovnaly s Fénixy - nyní už je na trhu malý, střední a velký model. Z novinek jsem testoval ten největší, který mě samozřejmě zaujal nejvíce. Velký displej je prostě skvělý a dlouhá výdrž na úrovni Fénix 7X také. Upřímně, byl to můj favorit na hlavní hodinky. Protože jsem si ale mezitím pořídil Forerunner 965 s AMOLED, jako hodinky z řady Fénix/Epix jsem si nakonec F7X Pro s displejem MIP, abych měl více variant.

Recenze: Hodinky Epix Pro 51 mm jsou prostě velké a mají obří výdrž. Taková Endura s displejem AMOLED

Největší Epixy eliminují hlavní slabinu původních Epixů, a tou je jen průměrná výdrž. Epixy 51 mm vydrží tolik co Fénixy 7X, a přitom nabízejí parádní AMOLED displej, který je vidět lépe za většiny situací než displej Fénixů. V další generaci si představuji ještě lepší využití plochy displeje, případně menší fyzické parametry. 

Velké srovnání Epix Pro 51 mm a Fénix 7X Pro

Epix 47 mm

Svou první zkušenost s AMOLED hodinkami Garminu jsem udělal s modelem Venu 2, které ale nejsou určeny pro mě - spíše pro ženy jako lifestylové hodinky. Záhy jsem si pořídil první Epixy, které jsem chtěl jen vyzkoušet, otestovat a poslat dál. Nicméně tyto hodinky mě postupně úplně dostaly a nakonec jsem je používal celý rok 2022 jako hlavní.

Stejně jako u velkých Epixů Pro mě trápilo používání na kole, ale s tím, jak jsem si pořídil Edge 1040 pro cyklistické aktivity, jsem to přestal řešit. A ve chvíli, kdy jsem si začal říkat, že by bylo dobré mít hodinky s AMOLED, ale větším displejem, uvedl Garmin model Forerunner 965 a záhy na to Epixy Pro 51 mm. Takže staré Epixy šly dál...

Nepřehlédněte: Velká recenze hodinek Epix a zkušenosti po roce používání

Instinct 2X

Původní Instincty měly jen jednu velikost, v druhé generaci se objevil i menší model Instinct 2S a po roce pak i největší, Instinct 2X. Ten má stejnou velikost jako Fénix 7X nebo Epix 51 mm, je ale o dost lehčí a to díky absenci kovových prvků - hodinky jsou čistě z polymeru. Takže i když jsou hodinky velké, dobře se nosí - na svém žebříčku nositelnosti jim patří vyšší místo než Fénixům a Epixům.

Nepřehlédněte předchozí části recenze:

Hodinky mají nezvyklý tvar displeje, který je navíc čistě černobílý - nemá ani odstíny šedi. Díky tomu jsou velmi úsporné, navíc jsou vybaveny velkou solární plochou, která v létě dokáže hodinky i dobíjet i v běžném režimu (tedy ne úsporném). Což žádný jiný model Garminu nedokáže. Funkční výbava je podobná jako u Fénixů, takže pokud nepotřebujete mapy, klidně bych do těchto hodinek šel. Jsou fakt zajímavé. 

Tip: Nekonečná výdrž Instinct 2X Solar: Hodinky, s nimiž mi solární dobíjení konečně dává smysl

Forerunner 965

Tyhle hodinky se zdají být ideální. Byly prvním modelem Garminu, který má 1,4" displej v těle středních hodinek - jsou stejně velké jako Epixy 47 mm nebo Fénixy 6/7. Díky tomu mají menší okraj okolo displeje a na svou velikost displeje kompkatní rozměry. To je podtrženo menší tloušťkou a výrazně nižší hmotností. Tyto hodinky tak mají parádní index nositelnosti

Tip: Srovnání Forerunner 965 vs. Epix: Hodinky nejvyšších řad s displejem AMOLED. Které vybrat?

Kromě toho se nabízejí bez solárního nabíjení, stejně jako všechny modely AMOLED, a navíc se sklem Gorilla Glass DX, čímž je míra odlesků snížena na minimum. Musím říct, že displej těchto hodinek prostě žeru a kdyby takto velký displej měly střední Epixy, bude to jednoznačně můj favorit. Forerunnery mají přece jen odlišně zpracované funkce a funkce než Epixy, které mi jako celkem vyhovují více. 

 Nepřehlédněte: Velká recenze hodinek Forerunner 965

Zkrátka všechny testované hodinky mají něco do sebe a každé bych byl ochoten používat jako hlavní. Mají všechny potřebné funkce, jen Instincty se musí obejít bez map. Jsou ale zajímavé zase jinak...


Diskuse k článku (18)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Kde se dají zjistit nové aktualizace v češtině.? Dekuji
Vaše jméno, přezdívka: 
Adam

O všech novinkách průběžně píšu. Přehled nových betaverzí a finálek je tady https://forums.garmin.com/beta-program/.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Díky moc. Chodím sem každý den.
Vaše jméno, přezdívka: 
Adam

965 jsou na cestě (teď Vivoactive 4). Už se těším.
Vaše jméno, přezdívka: 
Ivo

To bude skok o dvě generace :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem


Tak je mám, ale narazil jsem při přidávání platební karty. Garmin Connect vyžaduje ověření pomocí George klíče (Česká spořitelna), ale ten už nefunguje, takže kartu se mi zatím nepodařilo přidat.
Vaše jméno, přezdívka: 
Ivo

Zašel bych do banky, jestli neporadí. Mně Rajfka funguje bez problému.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Dnes se to povedlo.
Vaše jméno, přezdívka: 
Ivo

Šel jsem pro Epix pro 51mm a nakonec na ruce mám FR 965. Naprostá spokojenost.
Vaše jméno, přezdívka: 
RKK

JJ, super hodinky. Stejný displej jako Epix 51, ale skoro o polovinu lehčí a o dost menší.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Mě by tam chyběla svítilna :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
pan H.

A dobře udělals! Neměnil bych...jedině snad 975 ;)
Vaše jméno, přezdívka: 
Mira

Mam Epixy v puvodni verzi, bal jsem se velikosti a hmotnosti, prechazel jsem z FR245. Poridil jsem si verzi Saphire titan (i kdyz ty odlesky me nekdy fakt stvou), ale jsou o neco lehci. Na velikost jsem si zvyknul asi po tydnu noseni a hmotnost jsem vyresil vymenou za 5g nylonovy reminek, tam jsem take dost ubral na vaze a jeste nylonovy reminek je mnohem pohodlnejsi na noseni. Takze nyni spokojenost jak s vahou, tak rozmery. Verim tomu, ze co se tyce rozmeru, tak bych si za chvili zvykl i na 51 mm variantu, ale ty uz jsou zase o dost tezsi.
Vaše jméno, přezdívka: 
miras

Ta vyšší hmotnost u 51mm Epix Pro je dána hlavně větší baterií. I já mám doma Epixy v původní verzi a k vánocům si dopřeju pro verzi, ale opět v 47mm provedení, větší displej bych bral, větší výdrž taky (ikdyž mi ta aktuální plně dostačuje), ale tu "obří" váhu už bych nedal. Proto jsem rád že, Garmin dělá Epixy Pro ve třech velikostech.
Vaše jméno, přezdívka: 
pan H.

Já mám na jedné ruce F7X Pro a na druhé FR 965 a ten rozdíl je brutální. Na vyšší hmotnost F7X/Epix 51 mm se dá zvyknout, ale běhat bych s nimi nechtěl.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já šel do epixů z 955 a první měsíce bylo peklo (mám ženské ruce). Při mejch 60kilech to bylo mega závaží. Ale už jsem si zvykl a začal je nosit o jednu dírku víc utažené :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
pan H.

S tou vahou hodinek i vlastniho tela jsme na tom podobne:-). Kdybys to vymenil za nylonovy reminek, myslim, ze bys to dost poznal na vaze a jeste je mnohem pohodlnejsi, nez ten silikonovy.
Vaše jméno, přezdívka: 
miras

Já nosím Fénix 7X Pro na levé a FR 965 na pravé, zápěstí mám 16 cm a vážím 64 kg :-) A jde to (F7X), na hraně, ale jde to.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek