Novinky pro Forerunnery: Garmin Messenger, jet lag a nalezení ztraceného mobilu při aktivitě

11.4.2024
Stejně jako Fénixy a Epixy také Forerunnery dostaly možnost komunikovat přes Garmin Messenger přímo z hodinek. Hodí se rovněž poradce pro jet lag, který přichází i do nižších modelů, stejně jako možnost najít svůj ztracený telefon
Messenger na FR 965

Také Forerunnery se dočkaly updatu, který umožňuje komunikovat přímo z hodinek


Není překvapením, že Garmin postupně stěhuje funkce, které ukáže v outdoorové řadě Epixy a Fénix 7, do fitness modelů z řady Forerunnery - a naopak. Všechny nové Forerunnery tak nyní s betou 19.13 dostávají následující funkce:

  • Poradce pro jet lag.
  • Nová aplikace Garmin Messenger, který umožní komunikovat přímo z hodinek.
  • Možnost vyhledat telefon ztracený během aktivity.
  • Funkce pro dynamické přepínání zdrojů tepové frekvence pro výběr nejlepšího zdroje údajů o srdečním tepu (hodinky nebo hrudní HRM) pro zvýšení přesnosti během běžeckých aktivit.

Jedinou výjimkou je podpora pro jet lag, která chybí v modelu Forerunner 165, což je poměrně logické; přece jen jde o pokročilou funkci. Překvapilo mě však, že se ukázala ve FR 255, které také nepatří do vyšší řady. Jen mě to utvrzuje v tom, že hodinky Forerunner 255 jsou parádním kouskem, který si zaslouží i po dvou letech vaši pozornost.

Tip: Rok a půl poté: Hodinky Forerunner 255. Stále je to pecka. Zkušenosti, postřehy, novinky

Poradce pro jet lag (Jet Lag Advisor) se poprvé objevil v hodinkách Marq 2 a poradí vám, jak trénovat či odpočívat během náročných létů a jak si poradit s posunem času. Velmi podrobně se tomu věnoval DC Rainmaker ve své recenzi Marq 2 - často létá, a tak mohl tuto funkci vyzkoušet.

Komunikace z hodinek

Za mě je hlavní novinkou podpora po Garmin Messenger. Ten umožňuje komunikovat přímo z hodinek, a to nejen předpřipravenými zprávami, ale texty můžete psát přímo  - u dotykových modelů se to dělá lépe, u FR 255 hůře (zde je to fakt jen funkce pro čtení zpráv). Super je, že v hodinkách vidíte všechny zprávy, historii, máte seznam kontaktů, zkrátka je to prodloužená ruka mobilu.

 

 

Whatsapp či další komunikátory nic z tohoto neumí, na Androidech lze maximálně odpovědět na notifikaci připravenou zprávou, na iPhonech ani to ne. Garmin Messenger byl původně určen pro satelitní komunikátory inReach, takže neumí pokročilý messaging jako posílání obrázků či videí, ale aspoň jsou tu emotikony. A pokud někdy přijdou hodinky s LTE, tak to bude super vylepšení.

Čtete dále: Garmin Messenger: Konečně můžeme psát libovolné zprávy přímo z hodinek. Jak přes Android, tak přes iPhone

Najděte ztracený mobil

A konečně se mezi novinkami objevila funkce pro navigaci k telefonu ztracenému během aktivity. Když hodinky ztratí spojení Bluetooth spojení s telefonem, hned vám to oznámí a na mapě ukážou poslední známou pozici a umožní vám se k mobilu navigovat. Na mapových hodinkách po cestách, na nemapových jen ukážou směr a vzdálenost. 

Čtete dále: Hodinky ohlásí telefon ztracený při aktivitě. Ukážou jej na mapě a dokážou vás k němu navigovat

Zatímco na Fénixech a Epixech tuto funkci lze zapnout/vypnout v menu menu Oznámení a upozornění - Upozornění systému, na Forerunnerech je třeba ještě jít do dalšího menu Telefon, kde kromě možnost zapnout hledání mobilu při aktivitě také upozornění na připojení k telefonu. Obě tyto funkce mají Fénixy a Epixy o úroveň výše. 

Stále probíhá podpora a údržba

Každopádně je fajn, že Garmin udržuje funkční vybavenost řady Forerunner s na stejné úrovni jako Fénixy a Epixy. V podstatě není moc funkcí, které Forerunnery - a teď mluvím o nejvyšších modelech FR 955 a 965 - nemají. A to, že starší řada FR 255/955 drží krok s FR 265/965, je také fajn. Garmin MIP modely zkrátka zcela neodepsal.

Tip: Zápisky bloggera (23): Budou mít všechny nové Forerunnery už jen AMOLED? Vše tomu nasvědčuje

Kromě odlišného hardwaru (svítilna, Elevate 5) mi na FR 965 chybí v podstatě jen automatická aktivace úspory baterie v režimu spánku, profily napájení pro aktivity, zálohování dat a nastavení a možnost zobrazit poslední spuštěné doplňky. Ostatně to vše zmiňuji ve svém článku s dlouhodobými zkušenostmi. 

Nepřehlédněte: Zkušenosti s hodinkami Forerunner 965: Nejlepší hodinky současnosti? K dokonalosti pár drobností chybí


Diskuse k článku (10)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Malo by to byt aj pre 955
Vaše jméno, přezdívka: 
SF59ers

Tak nějak jsem předpokládal, že to vyplynulo z kontextu článku - "Všechny nové Forerunnery tak nyní s betou 19.09 dostávají následující funkce" :-) Zvlášť, když tam mám i fotky FR 255.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Po aktualizaci mých 965 na 19.09 se mi Poradce po Jet Lag zobrazuje pouze v hodinkách. V Garmin Connect na telefonu (ios) není. Telefon jsem už restartoval. Nevíte co s tím?
Vaše jméno, přezdívka: 
BobS

Měl by být mezi tréninky; já ho vidím...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Vím, ale není.
Vaše jméno, přezdívka: 
BobS


Počítám, že se objeví časem...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Tak ten jet lag sa niekedy možno zíde, Garmin Messenger zatiaľ mi extra nedáva význam, stratený mobil je fajn funkcia a to prepínanie zdroja tepu môže byť tiež fajn ak napríklad z nejakého dôvodu začne blbnúť hruďák počas aktivity.
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Ani bych nepotřeboval možnost posílat fotky, ale spíš si nedokážu představit, že přinutím všechny, s kterými komunikuju, aby si nainstalovali Garmina místo Whatsapp. SPíš by Garmin mohla zapracovat na integraci Whatsapp do hodinek, to by bylo užitečnější.
Vaše jméno, přezdívka: 
Martin

Spíš poskytnout API, aby na integraci mohli zapracovat provozovatelé sítí.
Vaše jméno, přezdívka: 
silencer

Myslím, že Garminu v hodně oblastech ujíždí vlak. A LTE je jednou z nich.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek