Forerunner 965, Suunto Race a Polar Vantage V3: Jak si stojí hodinky s AMOLED? Výdrž, senzory, funkce

22.11.2023
Když dva, tedy tři dělají totéž, není to totéž. Každý z velkých výrobců sportovních hodinek přistupuje ke svým produktům odlišným způsobem
FR 965, Suunto Race a Polar Vantage V3

Tři hodinky s AMOLED, tři rozdílné produkty


Hodinky jiných značek než Garminu nepoužívám a nikdy jsem je ani nezkusil. Tak jako mám od roku 2008 pouze iPhony, tak používám od roku 2007 jen cyklonavigace a hodinky Garminu. Nicméně to neznamená, že by jiné značky byly špatné. Ale být zaháčkován v jednom ekosystému je prostě jednodušší. 

Když mám iPad a iPhone (a dříve ještě iPod), používám stejné aplikace, stejný účet, stejné platby, vše mám v rodině, mám zapnuté sledování dětí, mám sdílenou hudbu, platby. To samé platí pro Garmin - když mám cyklonavigaci, hodinky a další příslušenství jen jedné značky, vše je jednodušší. Už jen to, že se metriky navzájem sdílejí a mě se jízda na kole s Edge promítne do hodinek a opačně. 

Faktem ale je, že produkty jiných značek jsou minimálně stejně dobré, nebo dokonce lepší. Kdybych ale měl ještě kromě testování a psaní o Garminu zkoušet modely konkurence, už bych nedělal nic jiného. Na druhou stranu si rád přečtu srovnání - třeba takové, jako udělal server Hodinky365.cz, když srovnal moje oblíbené Forerunnery 965 se Suunto Race a Polar Vantage V3.

Tip: Zkušenosti s hodinkami Forerunner 965: Nejlepší hodinky současnosti? K dokonalosti pár drobností chybí

S chutí jsem si je přečetl a i přes nějaké zjevné chyby (např. určování PPI displeje) či nedostatky se jedná rozhodně o zajímavé srovnání, které jsem se rozhodl přechroustat sem.

3× AMOLED na jednom talíři

Všechno jsou to hodinky s AMOLED displejem o velikosti 1,4", mapovými poklady a navigací a hromadou sportovních funkcí. I jejich velikost je podobná, jen Suunta vyčnívají svou hmotností 78 g před ostatními (FR 965 - 53 g a PV3 - 57 g) a také provedením, Suunta jsou drsné podobně jako Epixy, zatímco zbytek spíše elegantní. 

Suunto Race zkrátka mezi oboje srovnávané hodinky moc nezapadá, už jen proto, že má lépe chráněný displej a celkově více outdoorový design. Oproti tomu skla Forerunnerů a Polarů luneta chrání méně (tedy spíše vůbec) a jejich design je takový „městský“. Polar má celohliníkové pouzdro, Suunta a Forerunnery jsou z polymeru a doplňky z titanu. 

 

Nejkratší výdrž? Forerunnery 965

Senzorovou výbavu mají hodinky shodnou, jen Polar má navíc EKG - to u Garminu najdete jen v řadě Venu 3, Epix Pro a Fénix 7 Pro (a odvozených modelech). Když ale autor srovnával kvalitu senzorů, dospěl k zajímavému verdiktu: nejpřesnější tepák měly Polary, nehorší Suunta. Stejně tak měly největší odchylku GPS na trase. 

Pokud jde o výdrž, tu mají sice v režimu hodinek nejdelší FR 965, ale při aktivitě jednoznačně vedou Suunta a následují Polary - Race 70 hodin, Vantage V3 64 hodin a Forerunnery jen 31 hodin. FR 965 jsou v režimu hodinek fakt dobré, ale na ultramaraton bych si raději vzal jiný model.

Nepřehlédněte: Velká recenze hodinek Forerunner 965

Kde Garmin vede? Sportovní a chytré funkce

Kde ale Garmin exceluje, jsou mapy a navigace. Má totiž nadstavbu nad Openstreet mapami, takže mapy jsou detailnější a použitelnější. Nehledě na to, že mají parádní českou mapu Topo Czech, kde jsou i vrstevnice, kóty, turistické trasy apod. Garmin také umí navigovat přímo z hodinek a zpracuje jakýkoliv soubor GPX. Takový Polar musí použít pro navigaci Komoot, a to znamená předplatné. 

Forerunnery pak vedou chytrými funkcemi jako přehráváním hudby, placením hodinkami či možnostmi dohrávat aplikace a doplňky z Connect IQ. Polary V3 jsou pak podle autora srovnání lepší ve sledování spánku či variability srdečního tepu a umí také měřit teplotu pokožky. Zkrátka každé hodinky mají něco. Jen Suunto není v článku zmiňováno příliš často...

A tak také dopadlo hodnocení: Autor by si nejraději vzal Forerunnery 965 s tím, že by se mu líbila přenost snímačů Polaru. A já jsem rád, že mám mimo další modely na ruce právě FR 965, i když Polary mě díky tomuto srovnání docela zaujaly. Tak třeba až nebude o čem psát, možná je zkusím. Měl bych poprvé v životě na ruce něco jiného než Garminy. 

Celé srovnání vč. dat najdete na webu Hodinky365.


Diskuse k článku (6)
Tagy: 


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Jedině Garmin, nic jiného nemá aktuálně cenu. Má nejlepší ekosystém, propojený i s cyklonavigacemi, turistickými navigacemi a dalšími.
Vaše jméno, přezdívka: 
Jára Košinů

Řekl bych, že u Polaru bych počkal na update. Zatím nejsou zdaleka využity schopnosti senzoru Elixír.
Vaše jméno, přezdívka: 
JirikH

Taky si říkám, že pokud zkoušet Vantage, tak až vyjde další generace.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Tiež som garmiňák ale ak bude dobrá konkurencia tak to bude len dobre.
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Já ani konkurenci zkoušet nemusím, jsem u Garminu léta a neřeším.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr


Já mám jak Polary, tak Garmin. A musím napsat, že spoléhání na rady Garminu je i škodlivé pro tělo. Polar zase nemá navigaci nebo některé funkce, naštěstí většinou zbytné pro normální trénink. Měření od Garminu jsou orientační. Od Polaru zase člověk musí hledat, jak je interpretovat. Což může vést k lepšímu pochopení těla.
Vaše jméno, přezdívka: 
JirikJ
Zpět na článek