Hrudní snímače tepu: Základní HRM-Dual, prémiový HRM-Pro Plus a pro plavání v bazénu HRM-Swim (přehled)

19.6.2023
Aktuálně používám tři hrudní pásy, všechny vypadají podobně, na první pohled se liší jen barvami. Hlavní změny jsou ale uvnitř. Kromě nich ale Garmin nabízí ještě další - jeden pro plavání a jeden základní bez pokročilých funkcí
Červená, žlutá a bílá

Hrduní pásy HRM-Run2, HRM-Pro a HRM-Pro Plus s hodinkami Epix Pro 51 mm


Hrudní pásy Garminu používám snad od počátku věků. Začal jsem modelem HRM-Standard, následoval HRM-Premium, HRM-Run, HRM-Run2, HRM-Pro a HRM-Pro Plus. Testoval jsem také speciální hruďák pro plavání HRM-Swim a pás pro triatlon HRM-Tri. Garmin postupně nabídku hrudních snímačů tepové frekvence zredukoval a nyní nabízí jen tři - ale to bohatě stačí, protože některé dřívější sloučil do jediného. 

Základní HRM-Dual

Úplně základní hruďák, který není vhodný pro plavání a chybí mu pokročilé běžecké metriky. Je ale také nejlevnější, dá se pořídit za 1 590 Kč. Dual proto, že podporuje jak ANT+, tak i Bluetooth. Zatímco ANT+ využijete pro připojení k hodinkám nebo cyklonavigaci, Bluetooth se hodí k připojení k mobilnímu telefonu, případně dalšímu vybavení jako jsou rotopedy či indoor běžecké pásy.

Hruďák je napájen standardní baterií CR2032 a má vydržet i několik let s hodinovým používáním denně. Popruh je elastický a má nastavitelnou délku, hmotnost samotného sníamče je 54 gramů. V podstatě jde o evoluci starších hruďáků HRM-Standard a HRM-Premium.

Pro běh i triatlon HRM-Pro Plus

Zatímco dříve měl Garmin jeden hruďák pro běžné aktivity jako běh čicyklistika a jeden pro triatlon, dnes už má jen jednu řadu. Modely HRM-Run a následně HRM-Run 2 (červený) spojil s HRM-Tri do HRM-Pro. Na první pohled jej nepoznáte od HRM-Run2, červená se jen změnila na žlutou, přičemž systém výměny baterie pomocí čtyř šroubků zůstal. 

Hrudní pás HRM-Pro je voděodolný a je určen pro plavání ve volné vodě - tj. ne v chlorované. Nabízí možnost ukládat data offline, aniž by musel být připojen k hodinkám, což je pro plavání zásadní vlastnost, kterou zdědil z HRM-Tri. Navíc má i krokoměr, takže může posloužit při aktivitách, u nichž není možné mít hodinky na ruce. Paměť má až na 14 hodin aktivity.

Dynamika běhu: Jaká data zaznamenávají hodinky a co z nich zjistíte? Nově i bez hrudního pásu

Podporuje také minuty intenzivní aktivity, což znamená, že počítá MIA i s těmi zařízeními, které je nativně nepodporují, jako cyklonavigace Edge 530/830/1030 a starší. Hruďák by měl vydržet rok při hodinovém používání denně, já měním baterii o něco častěji. 

Tip: Minuty intenzivní aktivity: Hodinky, cyklonavigace, specifika, nastavení a omezení. Kompletní průvodce

Po dvou letech uvedl Garmin lehce vylepšený model HRM-Pro Plus, který je bílý, a nově se u něj baterie CR2032 vyměňuje bez šroubků, což je daleko praktičtější. Jinak se vlastnosti neliší. Pořídit jen můžete za 2 890 Kč. 

Nepřehlédněte: Recenze hrudního pásu HRM-Pro (Plus): Nejen měření tepovky, ale řada dalších sportovních funkcí

Plavecký HRM-Swim

A konečně je tu pás HRM-Swim, který je speciálně určen pro plavání v bazénu. Má speciální povrchovou úpravu, aby neklouzal z hrudníku při otáčkách na konci délky, je tlustší, aby styčná plocha s tělem byla co největší, a není tak pružný. Opět aby se minimalizovala možnost klouzání z těla.

Tip: Plavání s hrudním pásem HRM-Pro: Postřehy a srovnání s optickým snímačem

A nejen to, materiál je odolný vůči chlorované vodě, zatímco pásy HRM-Pro nikoliv – ty se doporučují pro plavání ve venkovní, přírodní vodě. HRM-Swim funguje i při běžných aktivitách, ale není tak pohodlný jako jiné hruďáky s elastickým pásem. Najednou zaznamená až 20 hodin tréninku a vydrží 18 měsíců při 3 hodinách plavání týdně. Běžná cena je 1 690 Kč.

Nepřehlédněte: Hrudní pás HRM-Swim: Konečně budete vědět, jaký srdeční tep máte při plavání

Bez hruďáku ani ránu

Hrudní pás je stále zásadní výbavou jakéhokoliv sportovce, protože na optiku se v řadě případů nelze spolehnout. Já mám třeba problém s kardio aktivitami, kdy mi optický snímač na různých modelech měří naprosto nesmyslné hodnoty. Věnoval jsem testování hodně času, ale na důvod jsem nepřišel. A týká se to bohužel i nových hodinek Epix Pro a Fénix 7 Pro s novým optickým snímačem.

Tip: Hodinky Garminu mají problém s měřením u indoor aktivit Kardio a Síla. Ověřeno na čtyřech modelech

Nezbytný je také při jízdě na kole, když mám hodinky na řídítkách. I to je důvod, proč mám hruďáků více. HRM-Pro Plus používám v práci, když jezdím na kole přes poledne, HRM-Pro pak doma. A HRM-Run2 mám jako záložní na chalupě - občas se mi stane, že na hrudní pás prostě zapomenu. Stejně jako mám na chalupě náhradní helmu...


Diskuse k článku (10)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Ahoj, mám dotaz ohledně hruďáku HRM Dual. Stává se mi, že má výpadky (ale ne, že by se odpojil od zařízení) nejvíce je to vidět na frekvenci dýchání, kdy v počítači vidím hluchá místa, kdy pás neměří. Docela dost se potím. Může to být tím? Děkuju H.
Vaše jméno, přezdívka: 
Honza

Teoreticky ano. Mně to občas udělají hodinky, když jsem zpocený. Sundám, otřu ruku, nasadím a je to zase ok. U hruďáku to může být podobné, ale ještě jsem se s tím nesetkal. Možná už je unavená elektronika.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Pokud by to bylo u prvniho hrudaku, tak bych tomu veril, ale uz je to nekolikaty a problemy se opakuji :-). Uz jsem ho parkrat mel chut rozslapnout :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Honza

Viz příspěvek níže - tak dlouho uživatel PB reklamoval HRM-Dual, až si pořídil HRM-Pro a bylo po problému. Zjevně je HRM-Dual tak trochu šmejd.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jj, asi to tak dopadne :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Honza


Dobrý den, mám FR255 a chci si pořídit HRM Dual. Po připojení k hodinkám přes ANT+ uvidím během běhu na displeji hodinek tepovku měřenou přes pás a nebo ji uvidím až v telefonu v aplikaci?
Vaše jméno, přezdívka: 
Jaroslav

Tepovka skrz hruďák je vidět při běhu stejně jako tepovka z optiky...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Používal jsem hrudní pás Garmin HRM-Dual na cyklistiku, ale nejpozději do měsíce mi vždy přestal fungovat a musel jsem jej reklamovat. Hrudní pás přestal buď úplně měřit srdeční tep, a nebo ukazoval pouze konstantní hodnotu 72 tepů / min. Protože se mi nechtělo čekat měsíc na vyřízení reklamace, tak jsem koupil nový pás u Alzy a připlatil si za okamžitou výměnu. Hrudní pás jsem pak reklamoval měsíc co měsíc, než i v Alze uznali, že výhodnější bude vrátit mi peníze, místo pravidelné výměny zboží za nový kus. Celkem jsem takto zlikvidoval asi 14 hrudních pasů Garmin HRM-Dual, ale nikdy jsem nepřišel na to, čím je to způsobené. Snad jen to, že se hodně potím a hrudní pás používám opravdu často (obvykle 2x denně a někdy i víckrát). Teď mám Garmin HRM Pro a ten je o dost odolnější (vodotěsný). Mám ho už rok a půl a zatím bez jediné reklamace. Navíc umí měřit i běžecké metriky. Jen se u něj mění na můj vkus docela často baterie. Za 1,5 roku už 3. baterie a vzhledem k tomu, že doma nemám tak titěrný šroubováček, tak na výměnu baterie chodím vždy do servisu. Uvažuji, že si pořídím Garmin HRM Pro Plus, kde už je výměna baterie o dost jednodušší a není na ni potřeba žádné speciální nářadí.
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel Babák

Ja měl podobný problém u pasu z Decathlonu. Ze začátku fungoval perfektně, ale po nějaké době, vždy tak v druhé půlce hodinového běhu začal mrznout, taky na zhruba 75 tepech. Dvakrát sem reklamoval a pak ho radši vrátil. Taky se dost potim, takže asi to bude problém. HRM dual tedy radši nevezmu a připlatím si. ✌️
Vaše jméno, přezdívka: 
Jiří

Já střídám HRM-Run, HRM-Pro a HRM Pro-Plus a v pohodě. Vyměňuju tak max. dvakrát za rok, ale spíš míň, což bude tím, že je střídám. HRM-Run už mám hodně ošoupaný, ten má už asi čtyři roky.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek