Zásadní důvod, proč je tak důležité mít barometr: Přesné počítání nadmořské výšky při aktivitě

18.10.2023
Když jsem po delší době testoval hodinky bez barometru, uvědomil jsem si, jak důležitý senzor to je. Nejenže umožňuje zobrazení nadmořské výšky a výstupu při aktivitě, ale také přesně měří celkově nastoupané metry, které není nutno korigovat
Barometr v aktivitě

Pro mě jde o naprosto zásadní senzor, bez kterého bych si hodinky či cyklonavigaci nepořídil


Barometr je pro mě a pro většinu z vás naprosto zásadní funkce/senzor. Umožňuje totiž na základě sledování tlaku a jeho změny určovat změn nadmořské výšky. Čidlo je tak citlivé, že pozná změnu výšky o pouhých několik metrů. Není tak problém například spočítat, kolik pater jste vystoupali po schodech, když nejel výtah. 

Výška je tak sledována neustále, aniž byste museli zapínat aktivitu s GPS - můžete tak mít nadmořskou výšku třeba na vzhledu hodinek. Díky barometru také také hodinky poznají, že jedete jste na lyžích sjeli svah a nyní už jste na lanovce - a v takovém případě vypínají počítání vzdálenosti. Zkrátka využití je celá řada. Ostatně vše jsem již zmínil ve starším článku. 

Podrobněji: Proč je dobré (a důležité) mít na hodinkách nebo cyklonavigaci barometr

Hodinky Vívoactive 5 bez barometru

Po dlouhé době se mi dostaly do rukou hodinky, co nemají barometr - jde o nový model Vívoactive 5. Barometr chybí také například ve Forerunnerech 45 a 55 nebo Venu Sq 2. Čili jde jen o ty levnější modely - všechny dražší už jej mají, a to včetně hodinek střední třídy jako Instinct 2 nebo Forerunner 255. V podstatě nás to tak trápit nemusí, protože většina produkce je barometrem vybavena.

Tip: Hodinky Vívoactive 5 s displejem AMOLED a pouze v jedné velikosti. Zdá se, že to Garmin myslí vážně

O tom tento článek ale není - spíš jen chci ukázat, jak užitečný tento senzor je a jaký by byl život bez něj. Barometr totiž zpřesňuje měření nadmořské výšky během aktivity. Když chybí, musí se hodinky nebo cyklonavigace spolehnout jen na GPS a to prostě nechcete. Na srovnání Vívoactive 5 s Venu 3 a Edge 1040 je jasně vidět, že bez barometru je měření úplně mimo.

Navíc hodinky v takovém případě neukazují nadmořskou výšku, výstup, sestup či sklon během aktivity. Což mi vadí skoro více, než kdybych neviděl vzdálenost. Chybí také graf průběhu nadmořské výšky a navíc při navigaci byste nevěděli, kolik vám ještě zbývá nastoupat. Zkrátka omezení je celá řada. 

Dvakrát tolik nastoupaných metrů

Srovnal jsem hned několik aktivit, některé v terénu a v lese, některé mimo les v místě s dobrou dostupnosti satelitního signálu. A vždy hodinky Vívoactive naměřily plus minus dvakrát tolik nastoupaných metrů. 

Aktivita 1 o délce 31,85 km (traily, les)

  • Edge 1040: 526 m
  • Vívoactive 5: 916 m (508 m po korekci)

Aktivita 2 o délce 21,25 km (traily, les)

  • Venu 3: 313 m
  • Vívoactive 5: 719 m (327 m po korekci)

Aktivita 3 o délce 71,05 km (silnice, otevřený prostor)

  • Edge 1040: 719 m
  • Vívoactive 5: 1 343 m (653 m po korekci)

Aktivita 4 o délce 45,55 km (traily, les)

  • Venu 3: 642 m
  • Vívoactive 5: 1 104 m (553 m po korekci)

Garmin Connect má naštěstí funkci pro automatickou korekci nadmořské výšky dle mapových podkladů, která upraví data tak, že v podstatě odpovídají tomu, co naměřily hodinky nebo cyklonavigace s barometrem. Ale i tak se data naměřená a data korigovaná rozcházejí i o deset procent. Navíc to nic nemění na faktu, že při aktivitě nemůžete sledovat nadmořskou výšku.


Diskuse k článku (6)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Mam Garmin Edge 1040 a pri planovani trasy na mapach.cz je nastopano 530m, ale garmin ukazuje 900m. Co je spatne? Garmin nebo mapy?
Vaše jméno, přezdívka: 
David71x

U zařízení s barometrem bych věřil spíše Garminu- I když zrovna v tomto případě je odchylka celkem velká. Mě to dělává tak 10, max 20 procent v náročném terénu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

No jako nevím, mám Fenix 6 a při okruhu kolem Luhačovické přehrady bylo na grafu nadmořské výšky každé kolečko kolem přehrady o cca 20m nadmořské výšky výš...po 4 kolečku po uplně stejné trase mi to ukazovalo o skoro 80 metru větší nadmořskou výšku na stejném místě jak po 1 kolečku
Vaše jméno, přezdívka: 
Marek

Naprostý souhlas. Barometr je pro mě vedle GPS a měření tepu základ. Zvlášť v cyklistice je sakra rozdíl, jestli si dám 50 km s celkovými nastoupanými 500 m nebo 1000 m. :-D A že jsou oblasti, kde automatická korekce výšky na téhle vzdálenosti zvládla ujet klidně o stovky nastoupaných metrů oproti realitě.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Zaujímavé, že Vivoactive HR, Vivoactive 3 aj Vivoactive 4 barometer mali...
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco


Protože v té době to byl hlavní (ne-li jediný) zástupce Garminu ve třídě lifestylových hodinek a jako takovému mu nesměla chybět funkce monitoringu vystoupaných pater, která je u konkurence standardem. Současné Vivo5 ale představují ekonomickou variantu Venu3, které barometr samozřejmě mají. Jinak řečeno, když to chceš se vším všudy, kup si Venu, chceš šetřit, ber Venu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.
Zpět na článek