Garmin zaspal dobu. Přichází o příjmy ze služeb a uživatelům neusnadňuje používání aplikací třetích stran

31.1.2024
Zatímco firmy jako Apple doslova rýžují na službách, předplatném a prodeji aplikací a her, Garmin je v této oblasti řadu let nazpět. A nic nenaznačuje tomu, že by v budoucnu vylepšil možnosti prodeje a správy aplikací ve svém obchodě
Služba Connect IQ

V obchodu Garminu bohužel chybí jednotná platební brána a správa koupených aplikací tak, jako to má Apple, Microsoft či Google


Nebudu jediný uživatel produktů Garminu, koho to trápí. Služba/obchod Connect IQ, podle mě, naprosto mrhá svým potenciálem. Na světě se jsou tisíce a tisíce vývojářů, kteří by vytvářeli velmi kvalitní aplikace, aktivity, doplňky, vzhledy hodinek či datová pole, kdyby jim k tomu dal Garmin patřičné podmínky.

Chybí platební rozhraní 

Garmin totiž nemá ve svém obchodě nijak vyřešeny platby. Pokud chce vývojář za svou práci dostat peníze, musíte si platby řešit bokem. A to znamená mít vlastní řešení, zpravidla PayPal, případně platbu kartou. Garmin nabízí pouze možnost stáhnout aplikaci do hodinek nebo cyklonavigace. A to je vše. Pokročilé rozhraní, jaké nabízí Apple či Google, prostě nemá. 

U placené aktivity, doplňku či datového pole, musíte zpravidla zadávat po zaplacení zaslaný klíč/kód do nastavení v mobilní aplikaci Connect. Tj. pokud placených aplikací/doplňků máte více, je dobré si vést něco jako evidenci klíčů pro každou aplikaci, kterou máte instalovánu. Garmin platby nespravuje a jdou zcela mimo něj. Nelze tedy u něj nic reklamovat a řešit. Doslova píše:

„Využívání některých funkcí této aplikace z obchodu Connect IQ je zpoplatněno. Platby spojené s touto aplikací budou zpracovány poskytovatelem platebních služeb třetí strany, kterého si vybral vývojář. Společnost Garmin tyto platby v aplikaci nekontroluje ani nespravuje. Uživatelské platby učiněné v aplikacích obchodu Connect nepřijímá společnost Garmin. Společnost Garmin proto nemůže vracet uživatelům peníze. Pro více informací kontaktuje vývojáře.“

Nepřehlédněte: Obchod Connect IQ v hodinkách: Značně vylepšený o kategorie a konečně použitelný

 

Kdyby platby řešil Garmin...

Toto (ne)řešení mě bohužel naprosto odrazuje od používání jakékoliv placené aplikace, doplňku, aktivity nebo vzhledu hodinek. Jednak často měním zařízení, takže jakákoliv instalace a aktivace je časově náročná, jednak bych si musel vést zmíněnou evidenci klíčů, loginů apod., což opravdu není pohodlné. A takových uživatelů, kterým toto nevyhovuje, bude více.

Vývojáři tak získají méně peněz na rozvoj, svoje aplikace méně aktualizují a někteří to časem vzdají. Pokud tedy nemají jiné příjmy a vývoj aplikací jen jako koníček a dělají to bez nároku na odměnu. Takových je samozřejmě také celá řada - a spousta aplikací či vzhledů hodinek je proto zdarma. Podle mého názoru je to proto, že se vývojáři nechtějí zaobírat mikroplatbami, účtováním, vedením evidence uživatelů a klíčů, zkrátka je to pro ně zbytečné a složité. 

Aplikace pak zpravidla nebývají tak dotažené, vyladěné a aktualizované pro nová zařízení, jak by mohly být. Já osobně mám v hodinkách mimo věci od Garminu nahránu jen hru 2048, kterou si občas zahraju, když někde čekám, a sledování počasí Accuweather. V cyklonavigaci Edge 1040 pak parádní datové datové pole My EDGE 2, které vytvořil Stanislav Bureš, mimochodem pracující v českém zastoupení Garminu. Stejně jako u mnohých je to pro něj jen koníček a ne zdroj příjmů. 

Tip: Datové pole My EDGE 2 nově se sílou a směrem větru a indikací solárního dobíjení

...to by byla paráda

Věřím, že kdyby Garmin měl vlastní řešení pro platby, lidé by pak platili více a rádi. Čím jsou věci jednodušší, tím více se používají. Stačilo by, aby to fungovalo jako u Applu, kde spáruji svůj účet s kartou a jednoduše při stažení aplikace zaplatím. Obchod Connect IQ bude vést veškeré moje nákupy či předplatná, Garmin z toho bude mít provizi, a já bych mohl na stisknutí tlačítka všechny svoje aplikace nahrát do jiného zařízení. Navíc bych měl přehled o tom, co mám koupené či předplacené.

Takhle Garmin nemá z obchodu Connect IQ vůbec nic a je závislý na prodeji hardwaru. Přitom Apple každým rokem ukazuje, jak mu příjmy ze softwaru a služeb závratně rostou - a naopak příjmy z prodeje hardwaru (mobily, tablety...) stagnují či dokonce klesají. 

Jasně, Garmin, to nejsou jen hodinky a cyklonavigace, ale také profi navigace pro letadla, lodě a další produkty, které generují více obratu a zisku než hodinky. Ale i když pominu finanční stránku věci, určitě by pokročilejším obchodem udělal Garmin jednodušší život uživatelům svých produktů. A vývojáři by mohli nabízet ještě kvalitnější aplikace, protože by získali více prostředků.


Diskuse k článku (11)
Tagy: 




Komentáře k článku

Zpět na článek

Omlouvám se za uzavření diskuze, ale nějaký zakomplexovaný jedinec tu spamoval příspěvky na úrovni dítěte z mateřské školy.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Tohle nikdy nepochopím. Tohle je prostě loose-loose situace. Garmin se připravuje o miliardy z provizi a zároveň jsou jeho hodinky zbytečně méně atraktivní. Vývojáři by také vydělali mnohem více, protože současný systém odradí 9/10 lidí, kteří by si aplikaci koupili.
Vaše jméno, přezdívka: 
rumpeak

Bohužel, je to tak. Garmin už dávno mohl mít podobný ekosystém jako Apple nebo Google.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Děkuji za tipy na aplikace od Stanislava Bureše. Už si stahuji Sauna Tracker a Style XL :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel Babák

Po stránce množstí aplikací a provázanosti s telefonem je Garmin daleko za Applem a jeho WatchOS. Já si ale hodinky od Garminu pořídil, protože jsem fanoušek Garminu a myslím, že podobně to mají i fanoušci Applu. Chytré hodinky ve skutečnosti nepotřebují, ale už mají od Applu další zařízení, se kterými jsou spokojení a tak si prostě udělají radost. Mně by úplně v pohodě stačil Edge, nakonec běhat, plavat nebo posilovat se dá i bez hodinek, ale hodinky mě motivují, abych se těmto pro mě doplňkovým sportům věnoval častěji.
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel Babák


Já v zásadě externí aplikace pro hodinky nepotřebuji, takže to nemusím řešit až tak, ale kdyby tam byly nějaké chytré extendery mobilních aplikací, abych nemusel furt koukat do mobilu, to by se hodilo...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

jednotná platba by byl opravdu sen každého garmiňáka , mám pocit že se Garmin nechce vtáhnout do hry z důvodu daleko složitější kontroly a testování aplikací na ConnectIQ jakmile by zprostředkoval platbu , tak by logicky uživatelé všechny problémy s aplikací či ciferníkem reklamovali u Garminu. Takhle si myje ruce "to my nic to vývojář" .. no divil bych se jestli už neběží v centrále Garminu projekt nové oddělení na testování a schvalování aplikací/vs. náklady,zisky,provize při spuštění plateb přes Garmin :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek

jiste, garmin place pretoze prisiel o provizi 1000 CZK z predaja appiek aby zaplatil platy 15-tim programatorom po 7000,- USD / mesacne a jeho pravnici riesili legislativu za 2 mil. USD / rocne
Vaše jméno, přezdívka: 
muhehe

Kdyby něco takového Garmin spustil to by byla pecka. Myslím, že by to zvýšilo i zájem o produkty a hlavně by se objevily zajímavější a užitečnější aplikace.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

No, mozna se neco chysta - https://the5krunner.com/2024/01/13/garmin-to-introduce-payments-for-apps-in-connectiq-in-2024/?amp=1
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel

The5krunner hodně spekuluje a často se netrefí. Ale kdyby se konečně něco chystalo, byla by to paráda. Aspoň něco, kdyby se povedlo.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek