Komentáře

Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

No nevím, ale všeobecně se na správně zkalibrovanem smart indoor trenažéru dosahuje o něco málo nižší FTP než na reálném kole venku.
Vaše jméno, přezdívka: 
Perr

Já si kdysi dělat test (faktem je, že jsem byl mladší) a dosáhl jsem FTP, jaké na kole ani omylem. Tak nevím... Přijde mi, že v indoor dokážu dát víc síly, už jen proto, že neřeším stabilitu, provoz, vítr...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jsem pak zvědavý na porovnání výkonu rotopedu a pedálů. Ty rotopedy jsou často úplně mimo...Potkávám na zwiftu spoustu lidí, co jezdí výkony jak jezdci z World tour a nepřipadá jim to divné... S prominutím, tebe na 270 watt/ 20 min také netipuji :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek

V reálním světě mám aktuálně odhad FTP 3,3 W/kg (221 W) a 20minutové maximum 191 W. Na rotopedu/trenažéru je to holt jiné, na kole jsou watty o dost nižší.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Ty čísla si trochu odporují, jeden z odhadů FTP je 95% z 20 min max... A na rotopedu by měly být čísla rozhodné nižší než venku, ne naopak. No přesvědčíš se sám, až přijdou pedály :-) Nebudeš první ani poslední.
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek


Nové FTP (221 W) mi to nabídlo v aktivitě, kdy můj 20minutový průměr byl právě těch 191 W. Já jen píšu, co mi nastavil/zjistil Garmin. Pedály nepedály, toto jsou data ze senzoru výkonu kola (Trek Fuel EXe). Ale jo, uvidím, co budou dávat pedály.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

To, že veľa vecí pri cyklistických metrikách "odomyká" wattmeter - no a ten nestojí zrovna málo. Uvažoval som nad tým, že raz za čas skočiť niekam do fitka kde majú nejaký trenažér s wattmetrom a pripojením na Garmin. Nemá niekto skúsenosť? Je to bežné alebo skôr nič také nemajú?
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Jenže trenažér a kolo je fakt diametrální rozdíl. Na trenažéru není problém mít za celou jízdu průměr 200 W, ale na kole to nikdy člověk neudělá - kopec, z kopce, proti větru, po větru... Já mívám průměrku okolo 140-150 W.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Dovolím si oponovať - ak všetko správne funguje tak je jedno či je protivietor, kopec, MTB, cesťák, trenažér... ak prenášam cez pedále 200 W tak je to jednoducho 200 W. Samozrejme rýchlosť budem mať rôznu. Problém môže nastať jedine v tom meraní výkonu pretože to nie je až tak jednoduché. V tom paradoxne môže byť ten trenažér presnejší pretože môže mať možnosť merať vygenerovaný výkon. Otázka však je ako fakt kvalitne sa meria ten výkon. Na bicykel wattmeter stojí dajme tomu od 400€, neviem ako je to robené na trenažéroch ale viem si predstaviť, že vďaka možnosti merať výkon na záťaži to bude lacnejšie a presnejšie... To však nevylučuje možnosť, že lacnejšie trenažéry to budú mať odflaknuté a výstup bude nič nehovoriace číslo.
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Oponovat můžete, až si to zkusíte na vlastní kůži :-) Moje zkušenost hovoří takto. Jsem schopen dupat do kopce 250 W půl hodiny, ale nejsem schopen toto udělat na rovince, ať chci jak snažím. Když jedu pomaleji do kopce, dám stabilně větší výkon než na rovince. A moji zkušenost potvrzují i známí, co s watmetterem jezdí.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

To popiera zmysel merania výkonu. Výkon 200W je jednoducho 200W bez ohľadu, či je to dole kopcom, do kopca, v teréne, na ceste, proti vetru, s vetrom... To, že jedno zariadenie zobrazí inú hodnotu ako iné to je možné dokonca veľmi pravdepodobné. Ale v princípe ak by som mal pedále s wattmetrom a nahodil ich na cesťák a šliapal 200W tak vykonám tú istú prácu ako keď budem šliapať na MTB a tie pedále mi ukážu rovnako 200W (to isté platí aj pre trenažér). Ale výkon z tých pedálov nemusí byť rovnaký ako z iného wattmetra. V reálnom živote to asi nevadí pretože cyklista sa riadi tým svojím wattmetrom.
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Ešte som zabudol na to, že niekto môže byť efektívnejší pri šliapaní vo vyšších otáčkach, niekto šliape skôr silovo... Takže áno, môže byť rozdiel pri šliapaní do kopca vs rovina - v jednom prípade môžem 250W udržať 30 minút v druhom nie... ale to je vypovedá o mojich schopnostiach a wattmeter mi ukáže moje výhody a slabiny
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Jo, je to tak. Zkoušel jsem rovinky s vyšší kadencí a nebyl problém se dostat na vyšší výkon. Ale do kopce ten výkon jde tak nějak sám, kdežto na rovince se musím nutit, abych ho tam dostal - člověk má tendenci snížit kadenci a dát těžší převod = méně výkonu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Nic ve zlém, ale to co od Vás čtu v článku a zde v diskuzi, to jste náhodný generátor Wattů??? Čekal bych od člověka, který má web o Garminu, že ve svých Wattech má jasno. A v tom, jak se počítají a co je to odvedená práce na kole taktéž. --- snížit kadenci a dát těžší převod = méně výkonu Šlapal jsem standardní zátěží někdo okolo 200 W, a to 45-60 minut, ... Během svých běžných jízd mám průměrný výkon okolo 130 W, 20minutovou maximálku jsem měl někde okolo 180 W, ... V reálním světě mám aktuálně odhad FTP 3,3 W/kg (221 W) a 20minutové maximum 191 W. ... Jsem schopen dupat do kopce 250 W půl hodiny). --- opravdu ne, to že snížím kadenci a dám těžší převod ještě neznamená méně výkonu. Jame Watt se obrací v hrobě. A žádný cyklista nemůže mít FTP (hodinové) výše než 20 min max výkon. A pokud mám 20 min max výkon 191W, tak těžko mohu 30 minut do kopce dupat 250W!!!
Vaše jméno, přezdívka: 
HuHu

Ale já nikde nepíšu, že jaký je mům MAXIMÁLNÍ výkon na 20 minut, ale jaký je můj změřený 20minutový výkon v nějaké aktivitě, ať už jde o kolo nebo trenažér. Garmin pak odhadne FTP na základě toho, jak by to vypadalo, kdybych jel s tepovkou blízko svému maximu (a tudíž počítá s tím, že bych měl větší výkon). Já ale svoje reálné maximum opravdu nehledám a ani na maximum NIKDY nejezdím, watty měřím jen kvůli testům, ne kvůli tomu, abych zlepšoval kondici. Můj zdravotní stav mi nedovoluje hrát si na hrdiny.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Odvedená práce je odvedená práce, jestli jste schopen jet 250W do kopce (při dané délce kliky a kadenci), tak je na stejné klice a kadenci musíte dát i po rovince. Výkon je prostě funkcí délky kliky (konstanta), která určuje obvod po kterém šlapete, kadence a síly, kterou tlačíte na pedál po obvodu kruhu daného délkou kliky. Je zcela irelevantní, jestli tuto práci odvedete do kopce nebo na rovince. Liší se síly, které překonáváte, po rovince primárně aerodynamický odpor, do kopce primárně hmotnost proti gravitaci. Plus v obou případech valivý odpor podle typu/šířky pláště a terénu po kterém jedete. Jedině pokud by vám na rovince nevycházel převod a měl jste kadenci výrazně pod/nad kadencí do kopce, tak může být malý rozdíl. Vyšší Nm při nižší kadenci už nemusíte ušlápnout, ale nižší Nm při vyšší kadenci ano. Pokud ne, tak buď máte příliš dlouhé kliky a/nebo špatnou efektivitu šlapání (špatná koaktivace svalů, které se aktivují proti sobě a brzdí jeden druhý, místo aby pracovaly v souladu). Doporučuji přestat koukat na tato hausnumera z x nespolehlivých zdrojů, pořídit jeden spolehlivý wattmeter a řídit se jím. Ideálně pedály a ty používat i na trenažéru. Jinak mi jaksi uniká smysl používání Garminu, či jiného ekosystému, když ho krmíte nesmyslnými údaji o vynaložené práci. Nastaví vám nesmyslné tréninkové zóny, špatně spočítá únavu/recovery atd. A dělejte drily na kadenci, zvýší se vám efektivita šlapání.
Vaše jméno, přezdívka: 
HuHu

Já musím zapínat na hodinkách při jízdě na Zwiftu indoor jízdu, a po skončení zruším (neukládám), propíšou se tak i MIA do Garminu. Jinak propojení Zwift/Garmin funguje dobře.
Vaše jméno, přezdívka: 
Michal

To naštěstí řeším právě hruďák HRM-Pro, který je spárován s mobilem a tak se MIA počítají.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já to mám přes HRM Dual pouze, nevím zda to je rozdíl… Ale používám Zwift přes Apple TV, kde je připojen hruďák a TacX, nikoli přes Companion s iPhone.
Vaše jméno, přezdívka: 
Michal

To je zásadní rozdíl. HRM-Dual neumí fungovat bez hodinek sám o sobě...HRM Pro ano a hodinky pro měření tepovky vůbec nepotřebuje.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Propojení Zwift a Garmin funguje dobře až na jednu drobnou hloupost, která mě osobně vadila. Aktivita nahraná přes Zwift se nezapočítává do výzvy a nešly tak sbírat odznaky.
Vaše jméno, přezdívka: 
Vebecko
Zpět na článek