Komentáře

Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Tak jsem dnes udělal porovnání měření tepu optika vs. hrudní pás. Na levé ruce FR265 s optikou (elevate 4) průměrný tep 130, maximální 162. Na pravé ruce I2X a hrudní pás HRM Dual, průměrný tep 140, maximální 165. Hodil jsem oba grafy na sebe v poloprůhledné vrstvě. Ty vyšší tepy je hrudní pás. nepřesnosti v tempu přisuzuji různému nastavení GPS (všechny sytémy vs. SATIQ). Rozchází se to místy až o 20 tepů a podle mých dřívějších zkušeností jsem to víceméně čekal. https://ibb.co/ckvXL5T
Vaše jméno, přezdívka: 
Vít Richter

Tiež som si urobil test - optika na jednej ruke Fenix 5X plus na druhej Forerunner 255 a k tomu hruďák a záznam na EDGE 530. Aktivita na eliptickom trenažéri takže interiérová teplota. Obe optiky mali pomerne veľké oneskorenie... Nemôžem povedať, že modernejšia optika (FR255) bola presnejšia - teda aspoň v mojom prípade som to nerozoznal...raz bola jedna hodnota identická ako hruďák a o chvíľu už o 10-15 tepov mimo. V priemere sa hodnoty z optik hýbali tesne okolo hruďáku ale sem tam uleteli - samozrejme nie v rovnakom čase. Takže súhlasím s autorom a ak sa človek chce spoľahnúť na hodnoty tepu tak hruďák je istota. Našťastie mne nevadí nosiť hruďák.
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Jak je to s hodinkama na ruce, při použití Edge na kole. Hodinky bez aktivity, tudíž nějaký zjednodušený mód měření tepu... Většinou po cca hodině zjistím, že měří nesmysly, když to zahlásí, že se prodloužila regenerace, ač jedu volně. Kouknu na hodinky a tam o 30 tepů víc než edge s hruďakem... Má to vliv na metriky, nebo to po jízdě převezme komplet z edge a na toto "zapomene"? (edge840 + fenix6)
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek

Data se berou z primárního tréninkového zařízení. Pokud je to Edge, tak se vezmou z Edge. U hodinek na ruce to má vliv max. na Body Battery či stres - prodloužení doby regenerace bude mít na svědomí právě vyšší stres při aktivitě.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Rozdíl mezi optikou a hruďem bude vždy bez ohledu na jejich kvalitu. Jednoduše proto, že obě zařízení měří něco zcela jiného. Hruďák snímá elektrické pulsy srdce, které zaznamená. Z principu věci velmi přesně. Optika ale neměří aktivitu srdce, ale její důsledek - tedy proudící krev a podle odrazu světla (tuším od bílých krvinek) se snaží matematickou abstrakcí odhadnout srdeční aktivitu. Proto ta nepřesnost a zpoždění. Ohledně benchpressu - zkus si hruďák otočit o 180 st (tedy dozadu, nikoli vzhůru nohama :)). Nosím to tak na boxu a snímání tím kupodivu netrpí.
Vaše jméno, přezdívka: 
flákač


Jako že si na něm bude ležet? To není moc dobrá rada.
Vaše jméno, přezdívka: 
Vojtas

ad: Navíc na kole používám hlavně Edge 1040, kde ani jinou možnost než hruďák nemám. Hmm, proč by ne? Mně přijde hruďák na kole celkem nepříjemný, tak preferuji používat z hodinek HR broadcast právě do Edge 1040. Hodinky na ruce mi při jízdě naopak nevadí. Je mi ovšem jasné, že každý má jiné preference a nároky na přesnost vs. pohodlí. Jen korekce k tomu, že pro Edge není jiná možnost než hruďák.
Vaše jméno, přezdívka: 
Natom_cz

Dobře, spíš jsem měl napsat "možnost přijatelnou pro mě". Hodinky při jízdě na ruce fakt nechci, když to není nutné. Nehledě na to, že zhruba polovinu roku to ani není možné, když bych chtěl měřit tepovku...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

To mě zajímá - v zimě funguje optika nějak nespolehlivě? Už jsem doat zpohodlněl, tak v zimě už na kolo nelezu... ale na běžkách v teplotách pod nulou jsem žádné problémy s měřením tepu z hodinek nezaznamenal.
Vaše jméno, přezdívka: 
Natom_cz

No, ja mam zkusenosti, ze jakmile je teplota pod 10 stupnu a nemam rukavice, tak optika pri behu je uplne mimo, rukavice a dlouhy rukav, to pak uz je v pohode. V zime na bezkach je optika taky v pohode, protoze mam rukavice a nekolik vrtstev, ale jak jsem psal, pri behu pod cca 10 stupnu je optika v mem pripade uplne mimo realitu.
Vaše jméno, přezdívka: 
miras

To už jsem četl i z jiných zdrojů - něco na tom bude. Já ale v zimě používám čistě hruďák, už jen proto, že moje zimní bunda (lyže, brusle) či oblečení na kolo neumožňuje mít hodinky na kůži.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

To ani ne. Ale v zimě si prostě nenasadím hodinky skrz oblečení tak, aby mohly snímat tep a současně viděl na displej :-) Mám spodní triko, co se natahuje přes prsty. Nehledě na to, že se hodinky ani nedostanou pod rukavice. Stejné to mám se zimní bundou při lyžování - tu mám také přes prsty. Jak klesnou teplotu pod cca 10 stupňů, už bych ani hodinkami tep měřit nemohl.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Také jsem zastáncem používání hrudního pásu všude, kde to jde. Jen na plavání si ho neberu, protože tam ho nemám čím zakrýt a vypadalo by to blbě. No a na kole bych hodinky na ruce sice mít mohl, ale jen při teplotách nad 18 °C. Při nižších teplotách už jezdím v oblečení s dlouhým rukávem, které jako natolik uplé, že se pod něj velké Epixy prostě nevejdou. Pokud bych tedy neměl Edge, tak jasná volba by byl držák pro hodinky na řídítka.
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel Babák

Je to přesně tak, má to stejně, hodinky na ruce velmi výjimečně, navíc mi při jízdě, zejména v terénu, prostě na ruce vadí.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

* které je natolik uplé
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel Babák
Zpět na článek