Komentáře

Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Hm, kdyz na mne neco leze, tak to poznam i bez hodinek, zacnu byt rozlamanej a hlavne v noci to korunuje teplota az horecka. Nekdy vyvola plany poplach alergie, to muzou byt priznaky unavy a rozlamanosti podobne. Od doby, co se lecim s imunitou je nastesti nemocnost ne tak casta, ale zadna lecba neni 100%…..
Vaše jméno, přezdívka: 
Vykuk

Podle me z vyse uvedenych metrik ma nejlepsi indikaci nemoci, nebo pretizeni VST.
Vaše jméno, přezdívka: 
Miras

U mě ještě KST, když stoupne tak o 2-3 tepy, tak jsem většinou nachlazený anebo přemakaný,
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr

o 2-3 tepy ? To je prece nesmysl
Vaše jméno, přezdívka: 
Jozin

No, není... KST mám stabilně okolo 55, ale jakmile mi leze na 58-60, tak se už něco děje, ať už rýma, nachlazení, přetížení. Je to stejný ukazatel jako noční stres nebo VST.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem


Jojo, klidová frekvence je bezpečný ukazatel, že se v těle něco děje.Já jsem poznala obě svá těhotenství dříve,než je potvrdil těhotenský test.
Vaše jméno, přezdívka: 
Hanka

...Petře, je to tak....s tímto máme problém téměř všichni. Harmonogram mám taktéž nastavený, ale běda chvilky nečinnosti a už udajně spím. Spíše se občas pozastavuji nad konstanty jako bdění, neklid a vzhůru - zde to samozřejmě také úplně nesedí. Očas střídám AW a vlastně je to 1:1, takže na kvalitní metriky pro spánek si musíme ještě počkat. Ale stále platí to obecné: znát své tělo a jeho chování na denní aktivity. Co mě poněkut trochu znepokojuje je rozdílné VST já jsem od 59 do 177ms - průměry mám okolo 110ms. Tady se nějak zásadně rozcházíme:)
Vaše jméno, přezdívka: 
Jindra

Já mám okolo 35 ms od operace dlouhodobě. Holt umělá aorta je umělá aorta :-) Taky bych měl rád víc, ale na druhou stranu jsem rád, že vůbec žiju. Teď jsem navíc vysadil (cca tři týdny zpátky) betablokátor, který snižoval tepovku a zvyšoval VST, takže mi to ještě trochu kleslo.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jen pro doplnění: K problematice správného měření spánku - jak jsem uváděl níže, hodinky mi velmi často zahájí měření spánku dříve, než jdu reálně spát. Domnívám se že je to způsobeno tím, že jsem už min. půl hodiny před spánkem v klidu (čtu si, poslouchám podcasty, sleduju filmy). Tím, že mám zapnuté měření SPO2 pouze v noci, jsem dokonce schopen zjistit, že mi již hodinky vyhodnotili, že spím - a to právě podle červených LED diod na ruce. Je možnost v tento moment někde v hodinkách režim měření spánku přerušit ? Nastavování doby spánku a probuzení v menu na to nemá vliv, neboť hodinky započínají spánek i třeba hodinu dříve, než mám nastaveno ve "spánkovém harmonogramu". Tedy ani tento parametr hodinky nijak zvlášť nezohledňují (jestli vůbec).
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr

Naprostý souhlas s článkem. Mám to uplně stejně, přesto si dovolím doplnit... za mě hlavní metrika nepohody těla je prostě noční VST společně s průměrem nejnižšího ST, který vždy vylítne nahoru. Samotná metrika spánku jako taková (chvilky neklidu, fáze spánku) mi přijde poměrně dost kolísavé a jakoby nestabilní pro objektivní posouzení. Jak už tu psal kolega přede mnou, velmi často se mi stává, že hodinky špatně vyhodnotí, kdy jdu spát. Vstávání se mu daří odhadnout naopak velmi dobře. Tím, že před spaním koukám na filmy nebo čtu knížky, jsem v takovém klidu, že si prostě hodinky myslí, že už spím. V momentě kdy jdu opravdu spát, pak hodinky chybně vyhodnotí probuzení a jakýsi čas neklidu. Je to velká škoda a nevím si s tímto moc rady, jak napravit. Uplný restart hodinek nepomohl a vypínání nočního režimu nemá na započetí měření spánku hodinkami, žádný vliv. Kolikrát si řikám, že by bylo bezva dát hodinkám signál, že ještě nespim. Co se týká okysličení krve, tato metrika se alespoň u mě nijak výrazně nemění a to navzdory prodělaným nemocím a náročnými tréninky. Jaké máte zkušenosti s měřením SPO2 vy? Používáte i přes den, nebo jen na noc, nebo vám nedává smysl vůbec a máte uplně vypnuto? Je to obrovský žrout baterie a nejsem si jist, zda za to vůbec stojí.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr

Je to tak, noční VST a KST jsou zásadní. Nicméně VST souvisí se stresem - když je pokles VST, zpravidla roste stres a naopak. Já spíš koukám na průběh stresu, VST mě zajímá jako celkový průměr. Podobně u KST - to může být nízké, ale jen část noci. Čili opět je důležitější průběh tepovky než jen nejnižší hodnota.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

No, mě se na Forerunnerech 255 běžně stává, že už hodinu spím, ale podle hodinek jsem usnul až 23:00 nebo naopak výjimečně kouknu večer na televizi a hle -> ráno se dozvím, že jsem šel spát už 20:58. Taky se mně často stává, že se skoro celou noc převaluju na posteli a nemůýu spát. K ránu už to nevydržím a vylezu z postele dřív, rozlámanej, unavenej a nevyspalej. Hodinky mně napíšou, že jsem sice spal o něco kratšeji, než je doporučeno, ale spal jsem vydatným a osvěžujícím spánkem :-) Na starých vivoactive 3 to dělalo pravidelně a tady se to o něco zlepšilo, ale stoprocentně vychytané to kluci z Garminu zatím nemají.
Vaše jméno, přezdívka: 
Ashen

Mám to podobný. Někdy mi hodinky chytnou začátek dobře, někdy ne. A to hodnocení spánku je hodně závislé na stresovém skóre. Když je nízké, může i spánek, kdy se člověk mrví a spí hůř, hodnocen jako dobrý.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Mně stačí večer pivko před spaním a mám VST o pořádný kus horší. Ale na to nepotřebuju hodinky, že je alkohol před spaním naprd, poznám sám :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Jára Košinů

Tak to jsme na tom stejne, kdyz si dam pivko pozde vecer, tak VST mam mimo ob ykle hodnoty.
Vaše jméno, přezdívka: 
Miras
Zpět na článek