Komentáře

Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

V tomhle běžném režimu by se hodila možnost úplně vypnout displej a zapínat pouze na stisk tlačítka nebo při notifikaci.
Vaše jméno, přezdívka: 
Karel

Kdysi jsem počítal, kolik by se tím u transflektivního displeje ušetrilo. Nejspíš to bylo ještě pro Pebble Time Steel, kde jsem někde našel data o spotřebě jednotlivých komponent. Výsledek zhruba byl, že kdyby displej zůstal celou dobu zhasnutý, k týdenní vydrži by to přidalo půl hodiny navíc. Nějak se nedivím, že to Garmin nedělá…
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Upřesním: „zhasnutý“ je trošku nepřesné, protože on ten transflektivní displej většinu času nesvítí, jen odráží okolní světlo. Proto taky většinu času má tak zanedbatelnou spotřebu. Měl jsem na mysli scénář, kdy by displej zůstal 100 % času vypnutý (tedy černý), nejen klasický zhasnutý (=zobrazuje ciferník, ale není podsvícený).
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Ale Garmin to dělá :-) Třeba když na Fénix 7X Pro nastavím vypínání displeje, prodlouží se výdrž z 89 hodin v maximu na 95 hodin - čili 6 hodin navíc. Ostatně píšu to v druhé části článku, na který je odkaz v závěru.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

To už je procentuálně trochu víc, i když zrovna u velikosti X se to dá trochu čekat (displej bude dělat procentuálně větší část spotřeby). Jakého režimu se to týká? Hádám, že šlo o nějaký extrémně úsporný režim (odpojený telefon, bez měření tepu, …), a vzhledem k časům byla baterie skoro prázdná.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak


Normální režim aktivity, GPS, připojený mobil, aktivní všechny funkce i s snímače. V tomto "full" režimu dají F7X těch 89 hodin, když odpojím displej, zvedne se to na 95 hodin.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Možná už vím, kde je problém. Jsou asi dva způsoby, jak udělat vysokou spotřebu transflektivního displeje: a. podsvícení a b. často měnit obsah celého displeje. IIRC se displej překresluje po řádcích nebo po sloupcích (tipoval bych spíše řádky), a při překreslení žere víc. Při aktivitě typicky překreslujeme skoro celou obrazovku kvůli fieldům nebo kvůli mapě. Z toho mi ale vychází, že tu mám asi efektivnější způsob, jak šetřit baterii: přepínat na obrazovku s hodinami a vypnout si heading bug, pak tato obrazovka se bude běžně překreslovat jen jednou za minutu. Narozdíl od vypínání obrazovky mi tento postup nebrání vypnout si úplně podsvětlení. Když si totiž na F7S Pro nastavím vypínání obrazovky, pak funguje jen s podsvícením…
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Upřímně, zatím jsem nepřišel na důvod, proč si vypínat displej na F7X Pro, kde hodinky žerou 1-2% za hodinu aktivity, a to i s mapou. Na menších modelech možná, ale i tak, radši data vidím, než nevidím.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já j tomu noc nevidím důvod ani na menších modelech. Díval jsem se na 7S Pro, jak prodloužit výdrž s minimálním omezením. Mohu vypnout Accessories (zřejmě hrudní pás apod.), tím dostanu 1h navíc a Power Manager slibuje celkem 27h, zřejmě za předpokladu dobrého signálu v případě SatIQ. Mohu vypnout podsvícení, Power Manager nic neslibuje. A mohu vypínat displej, prý by to přidalo 1 hodinu, ale potom nemohu vypnout podsvícení, takže výsledek je sporný… (Jo, na 100km chůzi při použití SatIQ a map to může být celkem hraniční, ale tam mám občas pauzu, kde mohu trochu dobít.)
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Ještě jsem se zkoušel na Fenix 7S Pro podívat na nějaký scénář, kde by to dávalo teoreticky víc smysl. V režimu Max Battery by hodinky prý měly dát 90h, zapnutí Always On prý ubere 12h. Se solárem bude rozdíl ještě větší. Stále je podmínkou, abychom se na hodinky ideálně vůbec nedívali, jinak se aktivuje i podsvícení. A stále hádám, že obrazovka s časem a vypnutý heading bug udělá většinou lepší službu. Reálně se to hodí asi spíše v extrémních podmínkách mimo civilizaci. A možná trochu i honění čísel u nastavení, které drtivá většina lidí nikdy nepoužije. Jinak by nemohli psát „Max Battery GPS: Up to 90 hours/162 hours with solar**“.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Jenže když někdo bude chtít od hodinek delší výdrž, spíš si pořídí F7/F7X, než F7S. A pak to nemusí řešit vůbec.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já pár měsíců taky používal F7S, ale jsou na mě moc malý. Ideálně potřebuju F7/Epix/FR965 - prostě průměr okolo 46-48 mm.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Chvilku jsem si říkal, jestli jsem neměl jít do prostřední velikosti a nějakého ultralehkého řemínku, ale když jsem si vyzkoušel nylon (neoriginální, samotný řemínek má asi 7g) s titanovými 7S Pro, dostal jsem se na 48g (s původním řemínkem 58g, s neoriginálním silikonem 56g) a zatím to je paráda…
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Já volil Ska kvůli hmotnosti, i za cenu toho, že tak jednou ročně (100km chůze) to bude s výdrží hraniční. A ano, ten scénář považuji za dost extrémní. Hádám, že pro drtivou většinu lidí bude výdrž i těch nejmenších hodinek OK, a tyto extrémní režimy jsou víc o marketingu. Podobně jako solár…
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

OK, pokud jsem tehdy vycházel ze správných čísel, může to znamenat dvě věci: a. Displej Fenixu žere víc. To je možné, protože je větší. b. Ostatní komponenty žerou méně, takže na displej připadne větší procento ze spotřeby. To je trochu s otazníkem, Pebble Time Steel nemělo ani měření tepové frekvence, natož GPS. Garmin sice dnes bude mít modernější (a úspornější hardware), ale bude toho krmit mnohem víc, zvlášť při aktivitě. c. Někde (výpočet nebo zdrojová data) mám chybu.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Takto fungují displeje AMOLED :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek