Komentáře

Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Závislost může způsobovat určitě. Já začínal v 15 na jednom až dvou kafích denně. Postupně jsem se dopracoval na šest espress, litr zeleného čaje, dva litry lehké coly a litr lehkého energiťáku denně. S tím, že už mě to nijak neprobouzelo, potřeboval jsem to jen abych se dostal “do normálu” a bez kofeinu jsem byl k nesnesení. Rodinné výlety se zásadně musely plánovat tak, aby cestou byly nějaké zdroje kofeinu. No a trvalo mi 20 let přestat, desítky pokusů selhaly. Ale před dvěma lety se mi podařilo přestat úplně a od té doby kofein v žádné formě nesmí k nám do domu, stejně jako alkohol. Ale jinak spánek mi to nijak nenarušovalo, ten jsem měl posunutý už od dětství, přirozeně se mi chce spát mezi 3 a 4 ráno, na to to nemělo vliv. Mohl jsem si dát energiťák ve 3 ráno a jít spát. Naopak mě většinou kafe uspávalo.
Vaše jméno, přezdívka: 
fx

To fx: Mám to uplně stejně jako Ty a momentálně jsem v té fázi, že na po desáté přestávám, vydržím nejdéle 12dní, pak poruším něčím né tak ostrým, třeba zeleným čajem, nebo jednou kávou a to po pár dnech, pak se vracím k abstinenci... Poradíš prosím trik, nebo hack, jak se Ti nakonec podařilo zvládnout ? Budu rád za cokoliv, psychologie, náhražky, vůle, jak si to měl ? U mě např. Postupné snižování dávky nefunguje, musím utnout ze dne na den a první týden si vždy pěkně vyžrat. díky za případné tipy a triky :)
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Povedlo se mi to řekl bych jen díky tomu, že jsme se doma vystřídali na rodičovské a nebyl jsem dlouho v kanceláři, kde by mě pořád někdo zval do kuchyňky na kafe atp. Plus jsem si stáhnul aplikaci na tvoření zvyků, kde si každý den zaznamenávám, jestli se mi to povedlo. I když to zní jako trivialita, je super každý den vidět, jak to číslo dnů "abstinence" roste. Já si na tom ujel natolik, že mám dneska 888 dnů španělštiny, 485 dnů bez kofeinu, 163 dnů bez alkoholu (po kofeinu další, do čeho jsem se pustil), 58 dnů programování a 39 dní mediatace :D Pouštím se zkrátka do jedné změny za druhou, je to poměrně návyková věc, když člověk zjistí, že se mu podařilo jedno, ví, že když se hecne, podaří se i další věc. Jinak u mě taky vůbec nefungovalo snižování, jedině utnutí ze dne na den. A i to byl dlouho problém. Jakmile jsem si po čase povolil třeba jen "jedno kafe" nebo "jeden energiťák" při velké únavě, byl jsem v tom hned zpátky. Člověk to prostě musí vydržet i při té únavě, i když je to náročné. Po měsíci dvou už to začne být jednodušší a ta únava ustoupí a člověk má paradoxně bez kofeinu víc energie. Protože kofein funguje laicky řečeno tak, že vezme co nejvíc tělesné energie a napumpuje ji do člověka v danou chvíli, ale pak ta energie někde chybí a jakmile kofein odezní, přichází propad a ještě větší únava. Ale když člověk kompletně vysadí kofein, tak ty propady přestane zažívat, tělo se s tím srovná a energii má prakticky pořád a ta únava je pocitově o dost menší. Každopádně přeju pevné nervy, vím, že není snadné to dotáhnout do konce a přestat, kofein je pěkně návykový svinstvo :D Jinak nevím, jesti ta appka existuje i pro Android, ale já používám tohle: https://itunes.apple.com/app/apple-store/id1438388363?pt=75160805&ct=sharelink&mt=8 Nicméně podobných aplikací jsou mraky :)
Vaše jméno, přezdívka: 
fx

Asi základní otázka je, co Vás vede k porušení abstinence. Je to únava? Nebo nutkání? Dostavuje se to při nějaké specifické události? Postupné snižování dávky jsem řešil u cukru. (Ale nebyl cíl jít až na nulu…) Tam jsem si zapisoval spotřebu, a na základě nedávné historie jsem si určil nejen horní hranici, ale i dolní hranici. Krátkodobě jsem byl schopen jít pod dolní hranici, ale po pár dnech se dostavila únava.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Dávám jedno kafe a jeden černý čaj denně; kafe obvykle dopoledne, čaj klidně i odpoledne. A nemám pocit, že by mi to nějak ubližovalo. Ale třeba kolega v práci udělá tak šest sedm kafí za den.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem


Šest je ještě dobré. Měl jsem kolegu, který si dal za směnu pravidelně 16 espress. To bylo tak, když se šedesátiletý chlap snažil držet tempo s partou absolventů po škole. Nakonec dostal infarkt a pak změnil práci. Dokud je to "jen" šest, tak asi ještě v pohodě :D
Vaše jméno, přezdívka: 
fx

Já si dávám jedno, max dně kafe denně. A to druhý nesmí přijít po třetí hodině, jinak neusnu v deset, jak jsem zvyklej.
Vaše jméno, přezdívka: 
Martin

Pozor na kofein v čaji, ten IIUC bývá na něco vázaný, takže se uvolňuje postupně. Takže by měl mít dlouhodobější účinek.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Je to tak, ale v černém čaji se jmenuje tein; látka je to podobná, ale uvolňuje se postupně a proto má pomalejší účinky.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Nikoli, tein je drive pouzivany vyraz pro kofein v caji. Jiz se pouziva jen kofein. Je samozrejme i v zelenem caji.
Vaše jméno, přezdívka: 
Vykuk

Jasně, je to jedna látka, ale zvyk je železná košile :-) Aspoň člověk ví, jestli pije spíš kafe nebo čaj.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Myslím, že je jedno, jestli jde o černý/zelený/bílý/whatever čaj, resp. liší se to jen koncentrací. Něco jiného jsou ale ovocné čaje, bylinkové čaje, rooibos apod., ty ve skutečnosti neobsahují nic z čajovníku (a ortodoxní čajisté jim říkají „nečaje“) a často nemají žádný kofein.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Takže ak idem spať o desiatej tak posledná káva / čaj poobede... to mi príde až príliš prísne.
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Každý to má jinak. Já třeba si nemůžu dát kafe později než cca ve tři, jinak vím, že budu mít večer problém usnout. Ale někdo si dá kafe před spaním a nevadí mu to. Záleží na tom, jak je kdo zvyklý/závislý.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Mám to velmi podobně, akorát u mě se odbourává ještě trochu pomaleji, než u Tebe. Já nemůžu kofein po 12h., prostě jak si dám kafe po poledni, obědě, civění do stropu do. večera je prakticky jistotou :) Moje žena večer vytuhne u televize s nedopitý kafem, prostě asi genetické předpoklady pro odbourávání kofeinu. Prý se dá odbourávání kofeinu urychlit hutnou stravou, nebo cukry... máte někdo zkušenost, nebo lepší vědomosti v tomto ? Díky.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Dávám si jednu kávu dopoledne, někdy i po obědě, ale nikdy ne později. A spánek ok. Když jsem zkoušel vynechat, nevadilo mi to. Žádný absťák se nedostavil :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Sedan
Zpět na článek