Zhodnocení výkonu: Víte, jak vám to dnes běhá nebo jede? Garmin určí vaši aktuální kondici VO2max

13.3.2024
Zařízení Garminu při běhu a jízdě na kole se senzorem výkonu analyzují vaši aktuální hodnotu VO2max a srovnají ji s vaším průměrem. Díky tomu budete vědět, jak na tom v aktuální aktivitě jste
Zhodnocení výkonu

Po několika minutách běhu vám hodinky řeknou, jak jste na tom s aktuální kondicí


K posouzení vaší aktuální schopnosti podávat výkony slouží na hodinkách Fénix a Forerunner či cyklonavigaci Edge funkce zhodnocení výkonu. Během prvních 6 až 20 minut aktivity analyzuje tato metrika vaše tempo/rychlost, tepovou frekvenci a variabilitu srdečního tepu. Výsledné číslo představuje vyhodnocení odchylky od vašeho základního skóre VO2max v reálném čase, přičemž každý bod na stupnici představuje asi 1 % vašeho VO2max.

Tip: VO2max: Zásadní ukazatel, který změří vaši běžeckou či cyklistickou kondici

Čím vyšší je toto číslo, tím lepší výkon můžete očekávat. Mějte na paměti, že během prvních několika běhů s novým zařízením se mohou výsledky různit, protože zařízení stále ještě zjišťuje vaši kondici. Postupně se výsledky stabilizují a potom se zhodnocení výkonu může stát spolehlivým každodenním ukazatelem vašich možností. 

Čtěte dále:

Kromě upozornění v první části vašeho běhu můžete také přidat zhodnocení výkonu jako datové pole na své tréninkové obrazovky a při aktivitě jej sledovat. Hodnota se může mírně měnit, když začnete stoupat do kopce nebo třeba začne foukat silný vítr, ale po chvíli náročného běhu začne klesat, pokud si u vás fyzická námaha začne vybírat svou daň.

Nepřehlédněte: Výdrž neboli Stamina: Jak dlouho ještě zvládnete běžet nebo jet na kole?

Jedná se tak o objektivní způsob, jak sledovat, jestli se vaše schopnost podávat výkony postupem času snižuje, nebo ne: informuje vás tak, jestli se vaše tělo při současném tempu běhu namáhá víc než obvykle. Zhodnocení výkonu vám tedy může poskytnout včasné varování, že se blížíte svému limitu, a umožní vám přizpůsobit taktiku, než se váš výkon začne propadat.

Tip: Přehled VO2max: Jak si stojíte vzhledem ke svému věku a pohlaví? Jaký vliv má VO2max na další metriky

Zhodnocení výkonu v celém průběhu běhu si pak můžete prohlédnout v záznamu své aktivity v deníku Connect.


Diskuse k článku (11)
Tagy: 
Zdroj: 
Garmin


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Chci se zeptat jestli někde lze dodat, že běhám například se zátěží? Je jasné, že pokud si dám vestu, běžím pomaleji, tímpadem je i horší zhodnocení výkonu a určitě to ovlivňuje i další metriky spíš negativně, ale za mě to je škoda.
Vaše jméno, přezdívka: 
Arnold

Jedině upravit hmotnost v uživatelském nastavení; ale pokud se vážíte na Index S2, je poněkud potíž.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Vážím se na indexu právě. Je to trochu škoda. Díky za info
Vaše jméno, přezdívka: 
Arnold

Jak se prosím jmenuje datové pole abych mohl přidat do hodinek? Díky
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr

Datové pole se jmenuje stejně jako funkce, tedy Zhodnocení výkonu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem


Po par letech pouzivani jsem zjistil, ze to je pro me vlastne demotivujici, tak jsem to vypnul.
Vaše jméno, přezdívka: 
Miras

Faktem je, že mi na počátku aktivity zpravidla háže minus, ale většinou to po 10-15 minutách jde na nulu, někdy i do plusu :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já to mám při běhání přesně opačně. Na začátku běhu jsem v plusu a čím déle běžím, tím více jdu do mínusu :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel Babák

Na kole mám zajímavý průběh tepovky v poměru k výkonu - začínám s vyšším tepem, který se v průběhu postupně snižuje, přičemž výkon zůstává plus minus konstantní => zhodnocení výkonu roste. Proč to tak mám, nevím, ale je to tak.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Běhám 5 km, skoro po rovině. Na začátku mívám mezi +3 až +5, jedinkrát jsem měl +7. Na konci jsem skoro pokaždé pod nulou. Beru to spíš jako zajímavost.
Vaše jméno, přezdívka: 
Bedrník

U běhu mi to dává smysl, člověk se prostě rozběhne pod parou a pak uvadá. Ale na kole já to mám přesně opačně - pomalý rozjezd a do tempa se dostanu spíše později. Jsem založením vytrvalec s šetřím síly na dvou- a vícehodinové aktivity.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek