Zápisky bloggera (22): Garmiňácký detox. Opravdu potřebujeme barvy, velké displeje a super funkce?

29.3.2024
Někdy si říkám, že bych si rád odpočinul od všech těch fitness metrik, zdravotních dat, a desítek dalších dat, které na nás hrnou sportovní hodinky. Že bych si dal takový garmiňácký detox. A model Instinct 2X je pro tento účel ideální
Detox s Instincty

Hodinky Instinct 2X jsou funkčně velmi nabité, ale hůře se s nimi pracuje skrze velmi jednoduchý displej a zjednodušené uživatelské prostředí


Delší dobu teď používám hodinky Instinct 2X, a to jako jediné. Běžně mám na ruce hodinky dvoje, jedny hlavní, a to buď Fénix 7X Pro, nebo Forerunnery 965, a druhé testovací. Aktuálně využívám toho, že jak v řadě Fénix/Epix, tak Forerunner Garmin uvedl finálky svých čtvrtletních firmwarů se Spánkovým poradcem, takže už je nemusím sledovat, a sundal jsem oba modely z rukou.

Instincty 2X mě jako hodinky hodně zaujaly v době uvedení, kdy jsem je testoval přes měsíc, a nyní jsem zatoužil vyzkoušet, jaké to je, když je člověk používá jako hlavní a jediné. Abych na druhé ruce neměl ani Fénixy, ani Epixy či Forerunnery, a neměl tendenci se dívat spíše na ně než na I2X. Zkrátka taková odvykací kůra - přicházím o barvičky, vyhlazené fonty, velký displej i řadu funkcí. 

Nepřehlédněte velkou recenzi Instinct 2X:

Dám si pauzu od testování

A o to mi šlo - je vůbec možné používat Instincty ne kvůli testu, ale jednoduše kvůli denním aktivitám, sledování zdraví a fitness? Obstojí jejich jednoduché a méně přehledné prostředí proti jiným modelům hodinek? První hodiny a dny byly, musím přiznat, celkem náročné. Instincty jsem na ruce už měl v době, kdy jsem srovnával modely I2X a střední Instincty 2 během zimy, a tehdy jsem si říkal, že to vlastně celkem jde. 

Neprehlédněte: Srovnání hodinek Instinct 2 a Instinct 2X Solar: Skvěle vybavené a se super výdrží. Jak se liší?

Jenže to jsem se nesoustředil na „život s hodinkami“, ale na srovnávání funkcí a možností těchto modelů - a to se přepínám do režimu testera a vypínám řežim uživatele. Vím, zní to divně, ale jsou dva různé režimy. Tehdy jsem nezjišťoval, co se mi na Instinech líbí, co mi na nich vadí a jak se mi s nimi žije. To zkouším právě až teď, kdy je mám na ruce už zhruba 14 dnů a žádné jiné hodinky jsem za tu dobu nezapnul (a že jich mám už hezkou sbírku).

Tip: Zápisky bloggera (15): Stavím si doma Garminárium aneb Počty hodinek a příslušenství utěšeně rostou

 

Chvíli trvá si zvyknout

Hned na začátku jsem se musel naučit s hodinkami pracovat jinak. S Fénixy či Forerunnery máte řadu metrik hned po ruce, zatímco Instincty jsou v jejich zobrazování trošku skoupější. Ať už jde o zobrazení zátěže, stresu, Body Battery, spánku či tepovky. Vidíte toho méně a navíc bez barev, takže je vše tak nějak hůře čitelné a hůře se v tom orientuju. 

Druhou zásadní změnou je absence složek. Doplňky mám v jedné řadě a zatímco na jiných modelech jsem byl zvyklý jich mít zobrazeno kolem dvacítky sestříděné do složek, na Instinctech jsem je musel značně protřídit, jinak bych se uskroloval. A tak šel pryč výškoměr, barometr, noční VST či Připravenost k tréninku. Některé doplňky se navíc odstranily samy, protože I2X neumí třeba Cyklistickou úroveň či Skóre vytrvalosti. 

Tip: Podrobný návod: Složky pomohou uklidit a zpřehlednit nepořádek v doplňcích

Asi nejhorší pro mě byla ztráta datových polí, Instincty umí jen pět a to páté je takové maličké, že je při jízdě na kole na něj hůře vidět. Ale i na to se dá zvyknout, vyhodil jsem aktuální rychlost u kola, tempo u chůze a hodiny - ty mám na samostatné obrazovce společně s predikcí výdrže hodinek v aktivitě. Ani absence mapy mi nakonec nevadila, aspoň jsem si vyzkoušel navigaci naslepo, jen po čáře. A není to špatné. 

Říkejme tomu detox

Zkrátka Instincty jako by mě vrátily ke kořenům - na hodinkám mám fakt to opravdu důležité a nenechávám se rozptylovat řadou metrik a různých doplňků. Jasně, lepší počasí se hodí, kalendář na více dnů také, nicméně i s I2X se dá bez problému žít a užívám si jednak dobře čitelného displeje oproti F7X Pro se safírem, a jednak parádní čitelnosti na slunci oproti Forerunnerům 965.

Zkrátka takový detox. A člověk díky tomu přijde na to, co je pro něj opravdu důležité. Až ve chvíli, kdy o něco přijdu, zjistím, jestli jsem to opravdu potřeboval. Aktuálně dokončuji dvoukapitolový článek, kde toto všechno shrnuji - něco jako zkušenosti s Instincty 2X, počítám, že text vydám během Velikonoc nebo těsně po nich. Myslím, že je na co se těšit. 


Diskuse k článku (5)
Tagy: 


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

OT: Nepřipravil byste někdy návod, jak přesně používat hodinky Garmin k silovému tréninku? K takovému domácímu posilování s vlastní hmotností, činkami. Z nastavení a provádění těch workoutů jsem nějak zmatený. Nevím, co dělat, co mačkat, co přesně znamenají opakování (jestli samotné cviky, nebo jde o opakování sérií). Nebo jste o tom už někde psal? Nenašel jsem.
Vaše jméno, přezdívka: 
O

Něco málo je zde... https://www.zivotsgarminem.cz/trenink-v-posilovne-jak-se-cvici-podle-predem-vytvoreneho-treninku
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Mně se Instincty vždycky líbily pro svou jednoduchost, jen mi prostě vadí ten malý displej. Fakt už blbě vidím, měl jsem Instincty 2, ale jsou pryč, protože ten displej je fakt malý. Teď mám Forerunner 255, který sice nejsou tak cool, ale na tom displeji je všechno vidět krásně.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr

Za mě nejhorší asi je ta rychlost systému, zejména při ukládání aktivit. To, co zvládají jiné modely během pár sekund, u Instinctů trvá mnohonásobně déle. Doufám, že třetí generace už na tom bude v tomto ohledu lépe a přidá i WiFi pro možnost synchronizace i stahování updatů.
Vaše jméno, přezdívka: 
Lukáš Štěpánek

jj, pomalé hodinky jsou - nejen ukládání aktivit, ale i ranní report, načítání dat z historie, doplněk hydratace atd. Zrychlení systému u další generace bych rozhodně uvítal.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem


Zpět na článek